Леа Коен представи популярния си роман „Рафаел” в Сарафската къща

Април – традиционният Месец на книгата, започна в нашия град с една доста интересна среща. В Сарафската къща – един от домовете на известната еврейска фамилия Арие /на иврит Арие означава Лъв/ на 11 април бе представена новата, бързо добила широка популярност, книга на Леа Коен „Рафаел” /издателство „Ентусиаст”/.
Леа Коен е известна като професионален музикант и музиколог, а през последните десетилетия – и като дипломат и писател. Представяла е България като посланик в Белгия, Люксембург, Швейцария и Лихтенщайн, както и в Европейския съюз и НАТО.
Връзката й със Самоков е особена – баба й Матилда Аврамова е от еврейската общност на нашия град, а и писателката Евгения Марс – приятелка на Иван Вазов и също наша съгражданка, се оказва при подготовката на архивните данни за романа „Рафаел” позната и приятелка на неговите герои.
Представянето на тази нова, десета по ред книга на авторката, в дома на фамилията Арие се превърна и в затрогващ разказ за историята в романа.
Главният герой – Рафаел Арие, е действителна личност от първата половина на 20 в. Интересен човек, опитен индустриалец, който не се интересува от политика, любимец на жените. По прищявка на съдбата той е осъден след шумен процес и екзекутиран заедно с родственика си Леон Арие на 16 април 1943 г.
На фона на трагична любовна история в романа се разгръща и картината на обществено-политическия живот в България в годините от 1932-а до 1943-а, мястото на еврейската общност, проблемите на Холокоста.
Фамилията Арие заслужава особено внимание не само заради участието й в историята на нашия град. Родоначалникът й идва в края на 18 в. в България от Виена. Един от клоновете на фамилията избира Самоков, по мнението на Леа Коен, заради значението на този планински град и характера на хората тук. Според думите й: „Там, където има еврейска общност, значи се живее добре.”
В началото на 20 в. петима братя Арие купуват френската парфюмерийна фирма „Жермандре” и откриват три фабрики за козметика и парфюмерия – в Париж, Букурещ и София. Начинът, по който работят, с реклама и маркетинг, е удивително актуален, а техните продукти /компактна пудра „Рашел”, парфюми, червила с блясък и сапуни/ печелят награди на Парижкото изложение. Братята стават монополисти на Балканите.
Шумният процес, който завършва трагично, е т. нар. Сапунена афера, много тиражирана във вестниците от това време заради 600 дузини сапуни и проблемите с Комисарството по еврейските въпроси.
Участниците в срещата проявиха силен интерес към историята на романа. Краеведът Христо Ярловски сподели своите впечатления от работата си в архивите, разкриващи интересни факти за еврейската общност в Самоков.
В началото подходяща музика създаде атмосфера на уют и обстановка за творчески разговори.
Особена благодарност заслужават и организаторите на срещата – Албена Ихтиманска, гл. библиотекар в Общинската библиотека „Паисий Хилендарски”, Марияна Лобутова от фонд „13 века България”, уредничка на Сарафската къща, и, разбира се, директорката на издателство „Ентусиаст” Виктория Писарова.
Романът „Рафаел” е посрещнат с интерес не само в българските, но и в чуждестранните медии. Книгата има 6 „премиери” в София, Бургас и Пловдив.
Тази тенденция – за срещи с авторите и издателите на новите български книги, заслужава високо признание. Тя връща отново читателите от компютърните и телевизионните екрани към качественото четиво.

Антония Бояджиева

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*