Малките художници от школа „Наум Хаджимладенов” откриха изложба в Сапарева баня

Участниците в школата по изобразително изкуство „Наум Хаджимладенов” с ръководител Иван Шуманов към читалище „Младост” откриха на 5 март своя изложба в художествената галерия на Сапарева баня „Васил Крапчански”.
Над 30 платна озариха първия етаж на галерията, като сред тях преобладават природни пейзажи, самоковски забележителности /Историческият музей, Сарафската къща, Бельова черква, Голямата чешма, Чадър чешма/, икони, творби на спортна тема, портрети. Автори на платната са Виктория Маркова, Георги Алексиев, Денис Данев, Елина Главева, Иван Иванов, Карина Стоименова, Красимира АлХусани, Михаела Василева, Натали Николова, Никол Николова, Радина Граховска, Радостина Генова, Рая Ангелова, Рая Попова, Симона Борисова, Стиван Василев, Теодор Стоянов. Някои от авторите присъстваха лично на откриването и получиха грамоти от културната деятелка Деметра Андонова.
Уредничката на галерията Силвия Славкова говори за вече 15-годишната история на самоковската школа. „Участията и наградите на децата и младежите от школата в национални и международни конкурси, в пленери и други изяви, са неизброими, а запазената им марка са стенописите. За културното и моралното развитие на младите хора от школата помагат и общите прояви с танцьорите, певците и спортистите от читалището”, изтъкна Славкова.


Ръководителят Шуманов благодари на домакините и на уредничката на общинската галерия „Околийската къща” в Дупница Катя Йоцова, която е съдействала за уреждането на изложбата в съседния град, и им подари книжката-албум за патрона на школата Наум Хаджимладенов, представена по време на честването на 125-годишнината от рождението на големия художник на 1 март в Самоков.
Поетесата и актриса Василка Сумева поздрави младите хора със свои стихотворения с послание да запазят детското и свободата в себе си. Неотдавна Сумева, чиито артистичен псевдоним е Калина Влади, представи дебютната си стихосбирка „Бодлива нежност” в Сарафската къща в нашия град.
Присъстващите от София, Дупница, Сапарева баня и Самоков продължиха разговорите за изкуството в неофициална обстановка на чаша вино.

Делян Василев,
наш специален пратеник

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*