Култура, Новини

„Медени звънчета” с концерт за 20-годишнина

Юбилярите

Вече 20 години детската вокална група „Медени звънчета” с ръководител Даниела Георгиева при ОУ „Митрополит Авксентий Велешки” разнася певческата слава на Самоков навред в страната, а и в чужбина, на фолклорни фестивали и конкурси.
Юбилеен концерт по случай 20-годишнината на състава се състоя на 25 април в читалище-паметник „Отец Паисий”. На сцената се изявиха представители на различни поколения участници в „Медени звънчета”. Колективните и индивидуалните изпълнения следваха едно след друго, без да се обявяват, тъй като на всички присъстващи предварително бяха раздадени листовки с имената на изпълнителите и песните.
Поднесен бе концерт на истински влюбени във фолклора талантливи изпълнители. Заслуга за вълнуващите преживявания на зрителите и слушателите имаха и изпълненията на даровитата малка певица Диана Чаушева и на майсторите на народни инструменти Вели Чаушев и Антон Георгиев. Ако не гледаш, би си помислил, че някой известен ансамбъл гостува в Самоков. Аплодисментите на ентусиазираната публика бяха доказателство за удоволствието от изпълненията.

Антон Георгиев и Вели Чаушев

Кошници и букети цветя съставът и ръководителката му получиха от Общината, от депутатката Ирена Коцева, от директора на училището Христоско Чамов и от много граждани. В поздравителните адреси от Общината и ръководството на училището освен изразения възторг от 20-годишната неуморна и успешна творческа работа на „Медени звънчета”, бяха отправени пожелания тази дейност да продължи и резултатите да са все по-добри. Директорът Чамов връчи почетни грамоти на всички участници в концерта от различните поколения на „Медени звънчета”.

х х х

Няма музикално състезание, на което групата да не е получавала награди – купи, медали, грамоти… Поколенията се сменят, но качеството на работа, стойността на постигнатото са неизменно високи.
Началото поставят амбициозните и талантливи преподаватели по музика семейство Даниела и Георги Георгиеви. След преждевременната смърт на съпруга си делото продължава сама Даниела. Неуморният труд на даровитата професионалистка дава резултати. Няма да забравя думите на преподавателка в музикалното училище в Широка лъка: „Когато кандидатстват ученици на г-жа Георгиева, предварително зная, че ще успеят да се класират, защото тя ги е подготвила перфектно!” Каква по-добра оценка за учител по музика!? Още повече, че нейните състави винаги се класират на фестивали.
През школата на „Медени звънчета” в 20-годишната история на състава са преминали десетки ученици, обичащи фолклора и амбицирани да покажат красотата и богатството му. Не малка част от тях продължават обучението си в музикални училища и университети, за да превъплатят любовта си към музиката в професия.

Евгения Попова

Leave a Reply