Милан Христев стана първият носител на наградата за фотография „Анастас Карастоянов”

Милан Христев

Пловдивчанинът Милан Христев бе удостоен с първата национална награда за фотография на името на първооснователя на това изкуство в България самоковецът Анастас Карастоянов на церемония в Художествената галерия „Проф. Васил Захариев” на 24 ноември. Наградата – специална статуетка, грамота и чек за 1000 лв., му бе връчена от председателя на Общинския съвет Силвия Стойчева.
Тазгодишната награда бе присъдена в категория черно-бяла портретна и стрийт фотография.
Качествените фотоси на Юлий Василев му отредиха второто място в конкурса. Той заслужи грамота и премия от 500 лв., които ще му бъдат изпратени по куриер, тъй като по същото време Василев откриваше своя изложба във Варна.
Третото място зае Златко Латев, който бе награден с грамота и 300 лв. от члена на журито доц. Петър Абаджиев.
На церемонията бе представена и финална изложба от 65 фотографии на 41 автори, избрани от постъпилите общо 317 творби в раздел черно-бяла фотография.
„Чувствам особено удоволствие и радост от това, че имам възможност да участвам в откриването на една такава прекрасна изложба. Още на пресконференцията казах, че дойдох насам с известно предубеждение, че това ще е формална изложба. Направеното обаче е прекрасно! В тази зала сега се вижда силата на черно-бялото изображение, вижда се личното послание на фотографа, виждат се идеята и емоцията. В черно-бялата фотография се виждат майсторството, духът и сърцето на фотографа. Казвам ви съвсем сериозно, че това е много добра и рядко виждана в България фотография. В нея има всички белези на класическата фотография с едно съвременно виждане, защото чувствеността на хората в сегашните години е различна от тези, които са били през 19 и 20 век”, заяви доц. Абаджиев и изрази мнение, че изложбата трябва да гостува и в други градове.
Доц. Абаджиев поясни, че творбите на първите трима са били равностойни, но журито е дало предимство на социалната фотография. Председател на журито бе кметът Владимир Георгиев, а членове освен доц. Абаджиев – проф. д-р Атанас Кънчев, доц. Никола Лаутлиев и д-р Зафер Галибов, преподаватели по фотография във висши учебни заведения.
В Самоков и сега има достойни продължители на делото на Анастас Карастоянов. Този факт се доказа и от връчването на поощрителна награда за най-добър млад фотограф на самоковеца Константин Тръпчев, получил от кмета Георгиев и смартфон.
Във финалната изложба пък със свои фотоси участваха още няколко самоковски фотографи – Александър Чавдаров, Ивайло Андреев, Крум Домишляров, Любомир Борисов, Младен Катранджиев, Нели Георгиева, Пламен Ангелов и Пламен Лобутов. Всички те, заедно с останалите участници в експозицията, получиха грамоти за класирането си за финалния етап на конкурса.
Припомняме, че с решение на Общинския съвет Община Самоков учреди националната награда и прие статута й. Целта бе от една страна да се отдаде признание на Анастас Карастоянов и рода Карастоянови – пионери на българската фотография, а от друга – да се подчертае голямата роля на Самоков за развитието на фотографията в България, както и да се подкрепи развитието на фотографското изкуство в съвременните условия.
„Изключително съм развълнувам от това поредно за Общината, но първо по рода си събитие. Първо искам да благодаря най-искрено на всички участници, защото съм изключително впечатлен от техните произведения. Признателен съм на членовете на журито, защото приеха с охота тази особено тежка задача. Тук е мястото да благодаря и на екипа на Историческия музей, защото те бяха първите, които започнаха да правят изследвания, сборници, албуми. Благодаря и на самоковските участници, и на моите съграждани, с чиято помощ съм сигурен, че това ще бъде не само едно мероприятие от културния календар на общината, а от културния календар на България”, заяви в словото си кметът Георгиев.
От името на музея уредничката Невена Митрева направи историческа преглед за възникването и развитието на фотографията в Самоков и България, като обърна внимание на някои от най-известните самоковски имена, занимавали се през годините с това красиво изкуство.
След официалната част бе даден и изискан коктейл в Кокошковата къща.

х х х

Анастас Николов Карастоянов /1822-1880 г./ е роден в Самоков, син е на създателя на първата българска печатница Никола Карастоянов. Бил е придворен фотограф в Белград /1862-1877 г./. В ателието си там е направил портретите на Левски и други видни българи. Самият той е бил съратник на дейците на българската легия в сръбската столица. През Руско-турската освободителна война е военен кореспондент. Той е и художник-график, и книгоиздател. Първата фотоизложба в България пък е направена от Иван Карастоянов, син на Анастас, през 1892 г.

Делян Василев

Силвия Стойчева, Златко Латев, Владимир Георгиев, Милан Христев и доц. Петър Абаджиев
Част от творбите на Юлий Василев
Доц. Петър Абаджиев и Златко Латев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*