Новини, Политика, Статии, коментари, Читателски

Мит или реалност е, че сме богата община? – ІІ

Мнение

Преди пет години, в бр. 25 на в. “Приятел” от 2007 г., под горното заглавие се опитах да приземя не до там реалистичния оптимизъм, който бе обхванал тогавашното общинско ръководство, че нашата община е една от най-богатите в страната.
Мотивът ми бе, че богатството на една община се определя не от средствата, получени от продажбата на общински имоти, а от получените приходи от данъци и такси. Още тогава, след елементарен икономически анализ определих, че реалният бюджет на общината ни е около 18-19 млн. лв., което не ни нарежда сред богатите общини. Действително днес, след като изразходвахме средствата от продажбата на общински имоти, бюджетът на общината се свлече до тази цифра.
Но проблемът не е в продажбата на общински имоти, а в последващия начин на инвестиране на получените средства. За жалост, макар че бяха осъществени няколко големи строителни проекта, трябва да отбележим, че нито един от тях не бе обвързан предварително с финансово-икономическа обосновка /поради липса на капацитет/ и нито един от тях днес не носи дивиденти на Общината.
Лайтмотивът на предишното, а и на настоящето общинско ръководство е, че провежда социална политика и не търси дивиденти. По-задълбочен анализ показва, че всички от веригата – общинари, инвеститори, строители, имат в повечето случаи по-големи изгоди от тези проекти от самите граждани на общината. Така че социалната политика е преди всичко параван за нещо друго, а не реалност.
Едно от наследствата, които получи днешното общинско ръководство от предишното, са два неработещи хотелски комплекса – в курорта Боровец и до спортната зала в града ни. Въпреки напъните на новото общинско ръководство вече десет месеца тези обекти не работят и носят само ежедневни загуби на общината.
На фона на тази картина недоумение у мен предизвика решението на Общинския съвет на последната сесия, с което продължава срока за право на строеж на фирма ”Химимпорт” в курорта Боровец на хотелски комплекс и – забележете! – не срещу определена сума /средства, необходими днес на общината/, а срещу предоставяне на част от хотелската сграда. Де факто общината ни се превръща в колекционер на неработещи хотелски комплекси.
Още по-интересен е фактът, че това решение не е предварително разгледано в различните комисии на Общинския съвет, а е взето по докладна записка на кмета. На езика на общинарската практика това е средство и начин за лобиране от страна на кмета по даден казус. И тук възниква естественият въпрос – чии интереси защитавате, г-н кмете?

Николай Малчев

1 Comment

  1. Kondofersky Alexandar

    Г-н Малчев, както винаги публикувате мнение, издържано във всяко едно отношение.Браво! Следващата неприятна икономически новина за самоковската община ще бъде заравянето на много милиони в хълма Свети Спас край Белчин. Оттам не може да се очаква никаква икономическа ефективност, а откриването на няколко работни места ще бъде само за “свои хора”. За съжаление местният велможа е всесилен при всички режими още от времената на Белички. Самоков, Долна Баня и много други села и селца от района имат крещящи нужди за подобряване на инфраструктурата, лицето на Самоков – Боровец,не притежава също така канализация, градоустройство и инфраструктура, подходяща за световно известен курорт,безработицата чупи всички рекорди, но съветниците не смеят да шукнат и обслужват само интересите на силните на деня…Гледат да угодят на циганите и работят само за “ползу джобу”. Ако се инвестира в модернизиране на действуващите в момента предприятия и производства, биха могли да бъдат открити нови работни места, които ще дръпнат напред обстановката. Така няма да се хвърлят пари на вятъра и новите олигарси да пълнят гушите.А над 3 хиляди способни специалисти да тънат в отчаяние, мизерия и да вегетират… Поздрави господин Малчев!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*