Други, Култура, Новини, Спорт, Туризъм

Младите самоковски туристки станаха балкански шампионки

Девойките от младежкия клуб към дружество “Рилски турист” станаха балкански шампионки по туристическо ориентиране.
С купа, 9 златни, 8 бронзови медала и много грамоти се завърнаха представителите на дружество “Рилски турист“ от участието си в Европейски ден на туризма, Деня на чистите планини и състезанията по планински многобой, състояли се в Раяц, Сърбия, в края на септември.
От шест години насам нашите участници са сред сериозните претенденти за първите места. И тази година в конкуренция с отборите на Сърбия, Босна и Херцеговина, Словения и Черна гора самоковските младежи се пребориха за призовите места.
Сред първите наградени в състезанията по ориентиране бяха най-малките участнички от името на “Р. турист”: 6-годишната Кристина Владичка при децата до 7 години и 8-годишната Виктория Иванова при 8-10-годишните. На планинско тичане 10 и 15 км със златни медали се окичиха Гергана Илиева и Мирослав Георгиев, а с бронзово отличие – Виктор Симеонов. На дърпане на въже юношите ни пък завоюваха второто място.
Най-добрите резултати за нас дойдоха през втория ден на състезанията по планинско ориентиране, което е разновидност на спортното ориентиране. Отново отлично се представиха най-малките. Златни медали заслужи първият ни екип в категория юниорки: Алис Шуманова, Даниела Иванова и Мария-Дарена Тасева. Трети пък се класира вторият самоковски екип: Йонка Ганчева, Стефания Филипович и Гергана Георгиева.
Сред призьорите се нареди и отборът на ветеранките: Марияна Илиева, Петя Цветкова и Нели Александрова. Юношите и младежкият ни отбор завършиха успешно и също донесоха точки за крайното класиране.
Равносметката от двата състезателни дни постави жените на “Р. турист” на първо място, а мъжете – на трето. Така самоковските туристи се наредиха втори в комплексното класиране за “Трофея на Белград” и в планинския многобой.
На състезанията бяха подадени и първите заявки от Тузла и Сараево /Босна и Херцеговина/ и Белград и Бор /Сърбия/ за участие в предстоящата в края на октомври в Самоков традиционна младежка балканска туристическа среща.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


*