Млади творци ознаменуваха с изложба 15-годишния юбилей на школа „Наум Хаджимладенов”

Участниците в школата по изобразително изкуство „Наум Хаджимладенов” с ръководител Иван Шуманов към читалище „Младост” откриха изложба в Сарафската къща на 12 ноември. Така те ознаменуваха и 15-годишния юбилей на групата, която е една от съставните части при учредяването на културната институция.
Присъстващите на откриването на експозицията се насладиха на един чист свят, сътворен по неповторим начин от детската ръка и въображение. Изложените рисунки показаха познаване на принципите на композиционното изграждане, формата и цвета от страна на младите творци. Репродукцииите на художници от Самоковската художествена школа, както и разпознаваемите архитектурни и природни забележителности на Самоков пък показват стремежа на ръководителя Шуманов да възпитава децата в познаване на историята на града ни в походящо отношеие към културно-историческото ни минало.
В съседство пък бяха показани чрез мултимедия кадри от различни участия на децата и младежите, техни рисунки и стенописи.
Зам.-кметът Люба Кленова окачестви рисунките като изключително добри. „Пожелавам ви да запазите и развиете дарбите си. Вие имате шанса да творите в град като Самоков и трябва да знаете, че очакваме много от вас”, обърна се тя към участниците в школата, след което им връчи подаръци от името на Общината.
Подрастващите получиха още грамоти и предметни награди за участието си във фестивали в Хърватия и Италия, за които бе изтъкнат и приносът на народния представител Валентин Милушев. Благодарности заслужи и Пепа Георгиева, гл. експерт „Култура” в Общината.
Втората част на младежката изява изкара посетителите в двора на Сарафската къща, където децата налепиха със снимки и послания хартиения супергерой на школата в съпровод на акапелното изпълнение на Натали Николова. Певицата и художничка заяви, че именно заниманията на открито са особено интересни и забавни за нея и колегите й по четка.
Любителите на изобразителното изкуство се почерпиха с вкуснотии, а Иван Шуманов зарадва с красиви букети Люба Кленова и уредничката на Сарафската къща Марияна Лобутова.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*