Музикално-литературен празник в Младежкия дом по случай 24 май

Традиционният концерт на китарен ансамбъл „Акустика” с ръководител Христо Христов по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост се състоя на 15 май в Младежкия дом и бе съчетан с литературна програма в чест на светите братя, изнесена от празнично пременени ученици с ръководител Бойка Михайлова от ОУ „Митрополит Авксентий Велешки”.
Начало на концерта сложиха третокласниците Борко и Райчо с изпълнение на химна на Кирил и Методий, последван от „Я кажи ми, облаче ле бяло” и творба на Елвис Пресли. След тях се заредиха дуетът Лори и Део; свирещите сингъл Стефи, Криси и Габи; накрая се изяви и голямата група – Ванката, Венеса, Митко, Стефи и Таня. Младите китаристи свириха френски и руски мелодии, валсове и етюди, испански ритми, авторски композиции на ръководителя на състава, направиха дори импровизация на… Пайдушко хоро. Петимата творци трогнаха и с изпълнение на неофициалния химн на България „Моя страна, моя България” на Емил Димитров. Абитуриентката на състава – Виктория Чипова, получи по традиция от ръководителя Христов шоколад и цветя.
От импровизираната викторина на отговорничката за Младежкия дом Латинка Щъркелова пък присъстващите разбраха кои са най-старото и най-новото училище в града – ОУ „Св. св. Кирил и Методий” и СУ „Никола Велчев”.
„Много се радвам, че вече 21 години в Самоков има школа по китара, което е важно за културното развитие на града и неговите жители”, коментира Лили Шуманова, председателка на читалище „Младост”, под чиято шапка е към момента ансамбъл „Акустика”. От името на читалището Иван Шуманов връчи грамоти на всички китаристи. Грамота заслужи, като добър партньор, и Л. Щъркелова, която изрази от името на Младежкия дом сърдечна благодарност за признанието.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*