Наградиха самоковските участници в конкурса „Не се гаси туй, що не гасне”

В обновения Младежки дом на 29 май бе закрит на общинско ниво  поредният 13-и национален ученически конкурс „Не се гаси туй, що не гасне”. Конкурсът по традиция бе с главен организатор Национално движение „Русофили” и съорганизатори – международният „Российский фонд мира”, Министерството на образованието и науката, Синдикатът на българските учители, Съюзът на българските писатели, Съюзът на българските журналисти и Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва.
Участието на самоковчета бе отново масово и със стойностни произведения – продължение на една 12-годишна традиция, още от първата конкурсна година. Сега участниците бяха 22 ученици от СУ „Никола Велчев” и 7 ученици от ОУ „Св. св. Кирил и Методий” общо с 28 разработки – 26 презентации, реферат и есе, доста разнообразни по тематика.
Преобладаваха творенията по основната тазгодишна тема – за 140-годишнината от Учредителното първо народно събрание след Освобождението, както и за Търновската конституция, за стремежите на възродена България. Достойно внимание бе обърнато и на Руско-турската освободителна война 1877-1878 г., включително на отделни събития и личности –  бранителят на Самарското знаме Павел Калитин, прободен от турски щикове, но не предал светинята във вражи ръце; Скобелев – Белият генерал; Александър II – Цар Освободител; самоковските опълченци – част от освободителите на отечеството. Не бяха пропуснати Левски и Ботев, величието и трагедията на Априлското въстание; Втората световна война и победата над хитлерофашизма, овладяването на Космоса, както и взаимоотношенията на България и Русия в мирно време.
„Впечатляващи са сериозността и старанието в подхода към темите и представянето им. В това благородно състезание с връстници от цяла България търсеното и прочетеното, подбраното и подреденото в текст и картини, със сигурност е обогатило всички ученици, преминало е и през сърчицата им. А това е и най-ценното – наученото по този начин се помни цял живот!”
Така накратко бе анализирано представянето на самоковските ученици от членовете на Руски клуб ”Никола Даскалов”, неизменни организатори на конкурса на местно ниво също вече 13-а година. Отбелязани бяха и неоценимата помощ и съдействие през тези години на Общината и лично на кмета и неговите заместници, на гл. експерт „Култура” Пепа Георгиева, на в. „Приятел” и на преподавателите ентусиасти. На всички тях бе изказана голяма благодарност.
Както всяка година, и сега всеки труд бе уважен, оценен и възнаграден. Всички ученици и преподавателите им получиха специални грамоти от организаторите в София и традиционни паметни подаръци от името и с финансовата помощ на Общината, избрани и подредени с любов от членовете на Руския клуб. 
Гости на тържеството на 29 май бяха зам.-кметовете Васил Сайменов и Сия Шехтанова, гл. експерт „Култура” Пепа Георгиева, о. з. полк. Симеон Симеонов, зам.-председател на Общинския съвет на Съюза на запасните воини, Николай Николов, координатор на „Русофили” в Софийска област, Марина Шуманова, председател на клуб „Малахит” – местната структура на Съюза на руските съотечественици в България, Димитър Йончев,  почетен председател на Руския клуб.
Присъстващите видяха и чуха няколко ученически разработки: презентацията на седмокласника от ОУ ”Св. св. Кирил и Методий” Георги Стоилов за самоковските опълченци, есето на Доника Баракова, ученичка от 6 клас на същото училище, на тема „9 май – Ден на победата или Ден на Европа?” и презентацията на Ивана Василева от 5 клас на СУ „Никола Велчев” за туризма в пределите на Русия.
Автори на останалите презентации и реферат са Виктория Иванова, Христина Джупанова, Дария Митрева, Стефания Дойнова и Антонио Джамбазки от 5 клас, Дейвид Славчов, Божидар Божидаров, Ради Терзийски, Даниел Димитров и Костантина Василева от 6  клас, Васко Шукадаров и Христина Аличкова от 7 клас, Сашка Миланова, Янка Чолакова, Наталия Димитрова, Радослав Кърнолски, Любослав Зашев и               Ивелина Митова от 8 клас, Даниел Костадинов, Ивайло Василев и Божидар Костов от 9 клас на СУ „Н. Велчев” с преподавател Силвана Оцетова и Таня Георгиева, Цветомира Дюлгерова, Ванеса Кроснева и Цветелина Лазарова от 7 клас и Персиана Цанкова от 6 клас на ОУ „Св. св. Кирил и Методий” с преподавател Анета Маркова.
Прозвучаха руски песни и песен за България в изпълнение на Яна и Ивана от музикална формация „Камбанки” към читалище „Младост”. През тази година формацията е участвала за пети път в националния фестивал на руската поезия, песен и танц „Пусть всегда будет солнце” и за пореден път седемте малки изпълнители /Яна Грозданова, Ивана Конярска, Виктория Маркова, Рая Динкова, Мария Рангочева, Кристиян Трифонов и Натали Николова/ са спечелили жури и публика, заемайки призови места. Сега тук и те получиха подаръци.
След тържеството на паметника на самоковските опълченци бяха поднесени цветя.
Очаква се тези дни да станат ясни и националните резултати от конкурса.

Спаска Александрова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*