Култура, Новини

Наградиха 10 самоковки по случай Деня на жената

Десет самоковки – допринесли чрез работата си за развитието на града и общината, както и многодетни майки, бяха наградени на стилна церемония в Ритуалната зала на 7 март – в самото навечерие на Международния ден на жената. Предметни награди, красиви букети и грамоти получиха Биляна Стамова, Бойка Гешева, Валентина Торлакова, Верка Симчева, Виктория Недялкова, Виолета Гамалова, Красимира Костадинова, д-р Лиляна Бодурова, Стефка Ярловска, Христина Божичкова /по-подробно за тях пишем отделно/.
Отличените бяха зарадвани и с топли думи от кмета Владимир Георгиев и председателката на Инициативния комитет Евгения Попова.
„Това е най-малкото, което можем да направим за вас. С това тържество искаме да изкажем нашата признателност и да се преклоним пред вашия принос за развитието на обществото. Вие сте наистина достойни жени както в работата си, така и в семейството”, посочи кметът Георгиев.
„Преди 108 години по предложение на германката и борец за правата на жените Клара Цеткин е прието решение да се учреди Ден на международната солидарност към жените. Но ние имаме още едно основание да честваме празника на жените. Преди 147 години – още преди Освобождението, в Самоков, по идея на учителката Милева, е създадено женско дружество „Зора”. Оттогава женското движение в Самоков носи високо и смело факела на своята вяра в доброто, на своето неотменимо желание да се бори за утвърждаването му в името на хората”, изтъкна Евг. Попова. Тя благодари на самоковските жени за упоритостта и утвърждаването на моралните добродетели на народа ни – в труда, в семейството, в обществения живот.
Мил поздрав към дамите в залата бяха песните, танците и рецитациите на стилно пременени и подготвени малчугани с ръководители Светла Недкова, Марияна Лухова и Румен Иванов от детска градина „Звънче”. Поздрав към присъстващите с темпераментен танц поднесоха и зумба танцьорките на Яна Василева.
Накрая всички се почерпиха и си пожелаха на самия празник – 8 март, да бъдат заедно с най-близките си хора.

Делян Василев

Leave a Reply