Здраве, Култура, Новини

Надин Низешезин: „Когато се положат грижи за здравето, не се налагат грижи за болните”

В първия ден на октомври в Самоков предстои да отвори врати “Нирвана плюс – център за хармонизиране на тялото и душата”. Офисът на новия холистичен център се намира на петия етаж в бизнес центъра, южно от сградата на общинската администрация. Свързахме се с инициаторката на проекта Надин Низешезин /Надя Иванова/. Оказа се, че тя има богат опит в сферата на алтернативната медицина. „Нирвана” поставя основи на 01.11.2009 г. в гр. Казанлък. Първоначално съществува като Клуб по йога, след това като студио по Йога, сетне се превръща в Холистичен център. По-късно разширява дейността си, като се предлагат много повече услуги и удобства в полза на клиента, затова се преименува в: „Нирвана плюс – център за хармонизиране на тялото и душата“. Сега се открива втори център в гр. Самоков.

– Здравейте, Надин. Винаги е приятно, когато в града ни се случва нещо ново, още повече когато това би било полезно за хората. Как се решихте на тази внезапна промяна и не смятате ли, че поемате голям риск?
– През юли дойдох тук за отпуската си с намерение да се отдам на творчество. Преди това не съм мислила да живея в Самоков. Дори напротив, бях планувала доста проекти в „Нирвана плюс“ в Казанлък. Тогава получих множество знаци от Вселената, че трябва да се върна в родния ми град и да споделя с хората своята опитност и познания.
Когато действията ни се определят от разума, тогава риск винаги има, защото ние не виждаме по далече от носа си и не знаем какво ни чака зад ъгъла. Но когато изхождаме от един по-дълбок източник, идващ отвътре и следваме знаците по пътя си, всъщност риск няма. Имам усещането, че цялата Вселена ме подкрепя, защото моят мотив е да служа на хората.
– “Център за хармонизиране на тялото и душата” – звучи интересно, приятно, а и нужно и полезно. Сякаш в днешния забързан свят здравето ни остава на заден план и се сещаме за себе си едва когато, образно казано, ножът опре до кокала. В този смисъл може ли “Нирвана плюс” да помогне за по-добрата ни здравна култура? Каква е мисията на центъра?
– Основна цел на „Нирвана плюс“ е да създаде и поддържа висока здравна култура, защото когато се положат грижи за здравето, не се налага да се полагат грижи за болните. Нашата мисия е да обединим специалисти в различни области, с което да помагаме за възстановяване и поддържане на здравословното равновесие на хората с различни холистични методи. По-добре да се създават и предлагат технологии за здрави хора, за да не стигаме до лекарския кабинет.
Холистичните подходи, които Центърът предлага, са пълноценна медицинска система за диагностика, профилактика и лечение, които мощно подпомагат естествения стремеж на човешкия организъм към самоизлекуване. Чрез тях се постига цялостното възстановяване на здравословното равновесие – физическо, духовно и емоционално. Търси се причината на проблема и се въздейства върху нея.
– Вие сте специалист в областта на алтернативната медицина и вече имате натрупан солиден опит в тази сфера. Как обаче започна всичко, какво ви подтикна да се обърнете към този вид лечение и по-специално към йогата?
– Дълги години съм живяла живот, насочен срещу себе си. Била съм това, което другите искат да бъда, а не това, което съм. Това блокира всичко в теб и води до доста здравословни проблеми. Така се получи и при мен, просто изведнъж се сринах и това ме накара сериозно да преосмисля живота си. И така, търсейки начин да си помогна, защото медицината се оказа безсилна в един момент, аз достигах до определена древна система или техника, която ми помагаше напълно да се възстановя. Това предизвикваше у мен желание да започна да я изучавам и да я споделям с хората, за да помогне и на тях. Така пътя ме отведе до Йога, Рейки, Аюрведа, Китайската медицина, Цветните есенции на д-р Бах, Регресионната терапия, Холотропното дишане и др.
Завършила съм „Мениджмънт в рекреацията СПА и WELLNES”. Всъщност рекреацията обединява различните холистични подходи, като в същото време дава доста познания по анатомия, физиология и патология, които неминуемо се използват при всяко лечение и диагностика.
Конкретно за Йога – тя ме научи как да живея в хармония със себе си и със света около мен, да следвам естествения ритъм на живота. Сега, след 15 години, мога да кажа, че отдавна съм забравила за своите здравословни проблеми и се чувствам прекрасно в тялото си. Дори мога да твърдя, че съм много по-жизнена и енергична, отколкото съм била на млади години.
– Разбирам, че след това животът ви се е променил напълно. Какво значи сега йогата за вас?
– Един Йогин попитал свой ученик:
– По колко часа на ден практикуваш Йога?
– Около два часа – отвърнал той.
– А през останалото време какво правиш?…
Йога не е да правим два часа асани на ден. Йога е уникална система за здравословен начин на живот, за цялостно развитие и усъвършенстване на личността. Йога е ИЗКУСТВОТО ДА СЕ ЖИВЕЕ! Но не да се живее изобщо, а да се живее разумно, в добро здраве и дълголетно. Това е начин на живот – начин на хранене, начин на дишане, начин на мислене. Това означава да бъдем съзнателни 24 часа в денонощието.
Йога промени начина ми на възприемане на света. Направи ме по-цялостна, по-хармонична. Разбира се, аз имам всичките битови проблеми, които имат и останалите хора, но вече имам средствата, с които много по-бързо успявам да възвърна баланса си и да намеря вътрешния мир.
– Освен йога практики “Нирвана плюс” предлага и богата гама от терапии, диагностики, консултации, курсове, масажи… Как може човек да се ориентира най-правилно в многообразието от предлаганите от вас услуги и как и къде може да научи повече за тях?
– За да може човек да е ориентиран какъв метод за профиластика и лечение да избере, трябва да бъде достатъчно добре информиран.
Преди години, когато споменех на някого за алтернативна медицина, хората ме гледаха доста скептично. Сега холистичните подходи на лечение не са тема табу. Има изключително много информация за всички лечебни системи. Все повече холистични центрове се отварят по цял свят. Хората вече знаят какво е Рейки, Аюрведа или Цветотерапия и идват с желанието да се лекуват с конкретен метод. Но за тези, които все още не са запознати, мога да предложа информацията в нашия сайт, където много точно е описано всичко, което Центърът предлага: www.nirvanaplus.net
За да получат хората максимална здравна култура, с екипа решихме да представим на живо всичко, което „Нирвана плюс“ предлага, на деня на откриването – 1 октомври. Целия ден през 1 час ще бъдат демонстрирани различните видове Йога, масажи, консултации, терапии, диагностики и тренинги за личностно развитие. Вратите са отворени за всеки, чието здраве е приоритет. Само този ден входът е свободен.
Холистичната медицина не разделя човека на парче и да лекува парчето; тя възстановява целия организъм, въздействайки върху ума, душата и тялото. В основата стои търсенето на причината на проблема, който много често няма никакво физическо отношение. Целта е да се задействат собствените сили за самовъзстановяване, защото тялото ни е интелигентно и има уникални способности за това.
– Говорим за много и различни по вид, структура и обхват холистични подходи. Въпреки че сте сертифициран Рейки майстор, Бахов терапевт и рекролог, предполагам, че ще разчитате и на други специалисти в Центъра?
– Да, така е. Както казват хората: „Една птичка пролет не прави!“ Никой метод, техника или система, не е панацея. Ние сме различни и имаме индвидуални потребности. Затова в „Нирвана плюс” работи екип от прекрасни специалисти в различни области. Има още двама лекари-хомеопати, психолог и Су-Джок терапевт и още двама масажисти. На откриването на 1 октомври ще се запознаете с тях. А след това консултацията или терапията ще става само с предварително записване на тел. 0893 675 501.
Забравих да спомена, че „Нирвана плюс“ на 1 октомври има рожден ден – навършва 8 години от създаването си в Казанлък. Там също работи екип от прекрасни специалисти, които са доказали своя професионализъм с годините.
– Вие сте основателка и на програмата за себеразвитие “Осем стъпки към себе си”…
– Телата ни процъфтяват, когато духът ни процъфтява. Ако изучаваме грижливо душата си, това ще ни помогне да освободим собствените си неподозирани сили и способности. Предизвикателство е да опознаем себе си. Изисква се смелост, за да излезем от зоната на комфорта. Срещата с Аза активира преобразяването на човешкото съзнание и спомага за реализирането на своя най-висок творчески потенциал.
„Осем стъпки към себе си“ е програма за цялостна трансформация и себеразвитие.
Чрез тях вие ще се освободите от всичко това, което ви дърпа назад. Ще откриете вътрешните ресурси, за да реализирате своя най-висок творчески потенциал. Ще погледнете на себе си в друга светлина и ще придобиете увереност в собствените сили. Ще отворите сърцето си за истинската и безусловна любов. Ще придобиете способността за трансформиране на убеждения и как да оставате в своя център, независимо какво се случва във външния свят. Ще получите методи за развиете на интуицията си, тълкуване на сънищата и среща с духовните водачи. Ще можете да правите връзка с Акашевите записи и да черпите информация от тях.
Тренингите се провеждат през уикендите – по 2 стъпки на уикенд. Провеждам ги в различни градове в страната. От ноември възнамерявам да ги водя в Самоков.
– Твърди се, че самоковци са по-консервативни хора. Вярвате ли, че ще успеете да счупите външната черупка? Как ще направите така, че местните хора да ви се доверят?
– Когато преди 8 години говорех на казанлъчани за намеренията ми да открия Холистичен център, хората ме гледаха с недоверие: „Това в нашия град няма да върви“. Е, там, където никой и пътечка не беше направил, ние пробихме цяла магистрала. „Нирвана“ се развива успешно години наред и вече не е необходимо никого да бъде убеждаван. Холистичният подход към здравето става все по-популярен и все повече хора се насочват към тази медицина по цял свят. Това е медицината на бъдещето. Ние се намираме в ерата на Водолея. Самоков се намира близо до София, където новаторското мислене е навлязло отдавна. Не мисля, че самоковци са консервативни хора. Просто всеки има различни приоритети.
– Доколко нагласата на човек влияе върху ефекта от лечението?
– Нека да доуточня – ние никого не лекуваме. Използваме познанията си от древни медицински системи, с които помагаме да се задействат процесите на самовъзстановяване в човека. А дали ще настъпи изцеление – това не зависи от нас, а от човека. Изцелението настъпва само и единствено в неговото собствено тяло. Ако той вярва в дадения метод, съзнателно съдейства в този процес.
Има един основен принцип в алтернативната мадицина – човек трябва съзнателно да даде разрешение за дадето лечение. Тогава той съзнателно участва в този процес.
Аако човек разреши или потърси, поиска дадена терапия, а в същото време не вярва в нея, изцеление пак настъпва, но по-бавно, защото несъзнателно се блокира процесът.
Смятам, че това е валидно за всяка медицина. Ако вие отидете на лекар, но не вярвате във силата на фармацията, най-вероятно тялото ви ще отхвърли даденото лечение, като получите алергична реакция към лекарството или просто лечението се окаже неефективно. Приложена на друг човек със същия проблем, терапията ще доведе до оздравяване. Проблемът не е нито в лекаря, нито в лекарството, а в нашето несъзнателно блокиране на процеса на лечение.

Разговора води: Делян Василев

„Нирвана плюс – център за хармонизиране на тялото и душата“ предлага:

– практики: Хата Йога, Бикрам Йога, Ащанга Йога, Ин Йога, Йога на смеха, Пранаяма /дихателни упражнения/, Йога Нидра;
– масажи: класически, китайски, аромотерапевтичен, антицелулитен;
– диагностики: с биоскенер, пулсова диагностика и лечение с Аюрведа;
– терапии: хомеопатия, Рейки сеанс, Цветотерапия с есенциите на д-р Бах, Регресионна терапия, Су-Джок терапия, пречистване с йонен детоксикатор;
– курсове: Посвещение в Рейки I, II и III ниво, правилното дишане – път към здраве и дълголетие;
– тренинги за личностно развитие: холотропно дишане, „Осем стъпки към себе си”;
– консултация с психолог.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*