Култура, Кухня, Новини

Над 1000 посетители на първия празник на рилските гозби в Боровец

Състоялият се в събота, на 22 юни, в Боровец Първи празник на рилските гозби събра стотици любители на кулинарията и красотата. Имаше гости от цялата страна, дори чак от Варна, както и от Гърция, дошли специално за празника.
Готвачи показаха с удоволствие своето майсторство. В своеобразния базар участваха производители на мед, на млечни и сладкарски изделия, земеделци, месари, фермери. Всеки посетител можеше да опита и да закупа желания продукт. Голям интерес предизвикаха уникални тестени изделия, безалкохолното от розов цвят и ред други изкушения.
Авторитетно жури дегустираше и оценяваше представените общо 35 блюда. Голямата награда заслужи хотел „Рила” за домашна пита и задушен заек по самоковски. Много високи оценки сред представените общо 35 блюда получиха още супата от джанки на Професионалната гимназия по туризъм в Самоков, зелникът от Райово, морковената торта на хотел „Ела”, тортата „Черешова гора с пияни вишни” на сладкарница „Захарно петле”.
Председател на журито бе Станислав Спасов, собственик и главен готвач на ресторант „Приятели” в София, а членове: Любима Симчева, директор на направление „Хранене” на фирма „Дусман”, Албена Попова, преподавателка в Гимназията по туризъм, Стефан Георгиев, представител на самоковския Ротари клуб.
Почетен председател на журито бе кметът на Самоков Владимир Георгиев, който и връчи наградите на победителите.
В конкурса участваха хотели и ресторанти от Боровец, фолклорни групи от района, местни производители.
Празникът започна, продължи и завърши с много песни и танци. В богатата фолклорна програма участваха група „Медени звънчета” с ръководител Даниела Георгиева при ОУ „Митрополит Авксентий Велешки”, певци и танцьори от Широки дол, Злокучане, Говедарци, Мала църква, Доспей, Рельово, Райово.
Самият празник бе организиран от Съюза на хотелиерите и собствениците в Боровец.
Предстои след по-малко от месец – на 21 юли, в курорта да бъде организиран и празник на самоковските майстори-занаятчии.
Изявите са част от тазгодишната лятна културна програма, с чието изпълнение се цели да се помогне за връщане на позабравената слава на Боровец не само като зимен, а и като целогодишен курорт.

Leave a Reply