Новини, Шарен свят

Над 1300 коли не са декларирани в Общината

В Общината се правят проверки чрез съпоставяне на данни за движими и недвижими имоти. Първата проверка е за регистриране на автомобили в КАТ и Общината за периода 2012-2014 г. /Известно е, че от 2015 г. насам между двете институции – КАТ и Общината, връзката се осъществява автоматично по електронен път./Втората проверка е за нововъведените сгради в експлоатация, а третата – за електронно регистриране на патентните дейности.
Фактите показват, че за тригодишния период общо 1309 са недекларираните в Общината автомобили. Сред тях преобладават скъпи коли – „Мерцедес”, БМВ и др., както и мощни мотоциклети. До момента са обложени служебно 650 от тези моторни превозни средства. Предстои да се изпратят документи на неизрядните платци в НАП, откъдето освен дължимия данък, ще се начислява и доста висока лихва.
Проверката за нововъведените жилищни сгради пък е показала, че като цяло гражданите са изрядни платци. Само 12 от нововъведените сгради не са декларирани.
По отношение на електронното регистриране на патентните дейности не са констатирани нарушения.

1 Comment

  1. Благовест Коларов

    Да, има много нерегистрирани коли, но мен ме спряха контролните органи и престоях в полицията половин час за каране на едно миниатюрно колело – мотор “Пиаджо -CIAO, което е 49 куб.см, кара се без книжка и без номер в Италия. Но както ми обясниха любезните полицаи от няколко месеца има нов закон, и карането на нерегистрирано превозно средство не е определено като “нарушение” на закона , а вече е “престъпление”! Сега се чудя как да го регистрирам, или ще го подаря на някой по селата. Така, че ми отнеха удоволствието да карам в жегите това превозно средство. Много хора го харесваха, казвали са ми чистосърдечно приятели, че ми “завиждат” ,защото в жегата не е нито за кола нито за колело.Все пак съм благодарен, че не ми го конфискуваха, както има вече доста такива случаи. Но закона си е закон, трябва да се спазва от всички. Та всеки който прочете това да има в предвид, че може да му приберат мотора и да последва някоя глоба.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*