Народни хора и веселие ознаменуваха концерта край Бельова черква

Песни и много народни хора имаше на традиционния фолклорен концерт край Бельова черква /храм „Рождество Богородично”/ в неделя, на 18 август. Изявата бе част от тържествата по случай Празника на Самоков.
Концертът започна с прекрасното изпълнение на стипендиантката на Общината и лауреат на международни конкурси Диана Чаушева и продължи с приветствие на кмета Владимир Георгиев, който припомни, че в града и района развиват дейност над 25 читалища и повече от 1500 самодейци. „Вие ни обогатявате и ни давате енергия за бъдните дни. Поклон пред вас”, обърна се кметът към читалищните деятели.
Много ръкопляскания заслужиха темпераментните танцьори от читалище „Христо Ботев” в Райово, от читалище „Виделина” в съседното село Широки дол и от самоковското читалище „Младост”. На техните хора с удоволствие се хванаха и кметът Георгиев, и мнозина от публиката.
С песни от сцената, украсена със знамената на България, Самоков и Европейския съюз, пък се представиха ветераните от мъжката фолклорна група в Маджаре и младите певци от фолклорната формация „Белчинче” и от читалище „Младост”.
Величка Чаушева бе и водеща, и изпълнителка на чудни песни, а през цялото време не спря да свири обаятелният й съпруг музикантът Вели Чаушев.
Богослужение бе отслужено в стародавния храм рано сутринта в същия ден от Белоградчишкия епископ Йоан, викарий на софийския митрополит и патриарх български Неофит, в съслужение с иконом Михаил Колев, архиерейски наместник на Самоковската духовна околия, протоиерей Любомир Мишков, предстоятел на храма-домакин, протоирей Георги Николов и други духовници от столицата и Самоков. Сред присъстващите бяха кметът Георгиев и неговите заместници.
Почетена бе паметта на покровителя на нашия град св. свещеномъченик Симеон Самоковски, чиито мощи бяха открити преди около четвърт век в този храм и сега се съхраняват пак там. Симеон Попович /Самоковски/ е бил самоковски митрополит от 1734 г. На 21 август 1737 г. той е обесен от турските поробители като ръководител на подготвян бунт за освобождение.
След богослужението бе отслужен празничен водосвет в двора на черквата. Слово за св. Симеон Самоковски произнесе епископ Поликарп, който припомни подвига на свещеномъченика, благодари на кмета и цялото общинско ръководство за грижите и отзивчивостта към нуждите на православната ни църква и предаде на всички присъстващи благословението на патриарх Неофит.
Осветен бе и традиционният курбан от общо 2000 порции. Стотици получиха благословията на владиката.
Мнозина запалиха по свещица за здраве в предверието на обновената стара черквица, измиха очите си на Аязмото и пийнаха студена водица от оригиналната чешма, навестиха околните сергии, а после седнаха на обяд с роднини и приятели под сенките на близките вековни дървета.
Един народен празник… Дано пребъде във времето!

Тодор Попов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*