На Сирни заговезни в Драгушиново

По хилядолетна традиция на 18 февруари в Драгушиново бе честван големият православен празник Сирни заговезни – Простени поклади.
Денят на прошката е едно от основополагащите начала на християнството, защото всички истински вярващи изричат с молитвата „Отче наш” своята искрена молба към Бог „… и прости нам дълговете ни, както и ние прощаваме на длъжниците си…” От своя страна Христос, по думите от Евангелието на Матея, учи, че „ако вие простите на човеците съгрешенията им, то и небесният ви Отец ще прости на вас. Но ако вие не простите на човеците съгрешенията им, то и вашият Отец няма да прости вашите съгрешения.”
Народните традиции в Драгушиново са съхранили във времето много твърде интересни краски за този хубав ден. Това се видя и тази година. Празникът започна в ранни зори, като младежите от Драгушиново нарязаха и докараха в селото стъбла от хвойна /смрика/ и от тях направиха голяма копа.
Следобед се състоя кинеложка изложба, на която 16 деца и младежи от селото показаха своите домашни любимци – хубави кучета. Връчени бяха 16 награди за първи места в различните категории от председателя на журито – народният представител Валентин Милушев. Наградите бяха осигурени от читалището в селото с председател Петър Домишляров и секретар – водещата на конкурса Румяна Костадинова.
Кметът на Драгушиново Георги Хаджийски, след като поиска прошка от присъстващите, поясни, че с изложбата се възобновява на съвременна основа съществувалият преди време обичай „Бесене на псета”, практикуван от пастирските общности навсякъде по българските земи. Чрез този ритуал овцевъдите вярвали, че предпазват своите кучета, останалите домашни животни и себе си от острото заразно заболяване „кучешки бяс”.
Направената до моста на р. Искър копа беше запалена вечерта, когато се стъмни. Връчени бяха 15 награди на деца от селото, които въртяха своите „оратняци”, спазвайки вековния обичай, при който младежите показвали харесваните от тях девойки, като въртели над главите си пред портите на домовете им тези своеобразни запалени факли от слама, наричайки: „Ората, копата, дай ми чичо момата, оти ке ти запалим брадата!…”
В ритуала малко по-късно се включиха и осем млади англичани, на които Йордан Гърков беше направил оратняци. Така тези млади хора бяха бързо приобщени към начина на живот на драгушинци.
Пак по традиция до късно през нощта местните хора и гостите им се прощаваха с греяна ракия около горящата копа.

 

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*