Новини, Шарен свят

Нека запазим Лаго в естествен вид

През тази пролет усилено се почиства началото на крайградския ни парк Лаго. Работници вече напредват и в по-горната част на този чудесен парк. Хубаво е, че Общината обърна внимание на Лаго, но сега пък има опасност да му се придаде по-изкуствен вид. Какво имаме предвид?
Работниците сега премахват всякакви камъни по основната пътека и около нея, изрязват наоколо поголовно храсталаци, даже глог, сливи… Но така се нарушава естественият облик на Лаго. Ние не искаме това да е изкуствен парк, с всичко подредено в него. Нека се почисти от боклуци и от други неща, но да не се посяга на растителността, на това, което природата е създала. То е все пак по-оригинално, по-интересно, специфично; нека не уеднаквяваме всичко.
А ако Общината наистина желае да помогне, нека се вземат мерки за укрепване на брега на Искъра, особено в по-горната част на Лаго, между водопровода и трите пейки, където пътеката минава до самото речно корито и има опасност особено сега, при очакващото се пролетно пълноводие, да бъде подронена. Там би трябвало да се направят сантрачи, които да укрепят брега, да предпазят местността от ерозия и да осигурят безопасността на хората.
Не знаем дали това е работа точно на Общината, но е наложително да се свърши. Ако трябва, да се потърси съдействието на горските власти и на други институции и фирми.
Лаго по традиция открай време е любимо място на самоковци за разходка и излети. За парка трябва да се полагат грижи, но нека не го превръщаме в част от градската среда.
Ние често излизаме из Лаго и ни боли, когато нещо не е наред. Затова и даваме тези предложения.

Група жени, редовни посетителки на Лаго

1 Comment

  1. Мистър

    За съжаление едни хора трябва да вземат едни пари и ще се замазват очите на хората с някакви “разкрасителни”дейности.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*