Нидал Алгафари представи книгите си в Самоков

Режисьорът и бивш директор на Българската национална телевизия Нидал Алгафари, известен вече и като писател, представи на 23 ноември в Общинската библиотека своята трилогия, съставена от издадените през последните години книги: „Боже, защо господ лъже?”, „Аллах, милост нямаш ли?” и „Любиш ли, ти Бог си!”.
Продължително и увлекателно гостът говори за своите книги, за посланията в тях, за историята и за днешния ни ден.
Романите не са теологични. В тях са показани красотата и разнообразието на българските народни обичаи, населени са от свещеници и монаси, богомили и нестинари, дервиши… Чрез художествено творчество авторът представя развитието на християнството и исляма, кара ни да се замислим за религията и за нейното значение и роля в съвременността, за вярата и догмите; да се върнем към истинските ценности, към корените и традициите на своя род.
Роден от смесен брак на българка и сириец, Нидал признава, че е чист българин. И защитава силата на българския дух и на човека.
Първоначалната идея е била да напише сценарий за филм, но невъзможността да се реализира подобна мащабна продукция го е насочила към написването на романите. Посветени на историята, те се проектират по особен начин в днешното сложно, объркано време, провокират ни да съпоставяме традиции и съвременност, да размишляваме.
„Слушах ви така, както дете слуша приказка от баба си. Вашият разказ бе за мен цял университет”, възкликна накрая Райна Бакрачева и като че ли изрази мнението на пълната зала.
Алгафари отговори на въпроси, даде автографи и получи много усмивки, дори целувки, благодарности и благопожелания. Стана ясно, че писателят подготвя и четвърта книга и трилогията ще се превърне в тетралогия.
На част от присъстващите гостът бе познат и като режисьор на игралния филм „Ла донна е мобиле” и на документалната лента „Сирия – история и легенди”.
Нидал Алгафари явно храни много топли чувства към Самоковския край. Неотдавна той бе гост на Историческия музей, а преди това подобна среща се състоя и в комплекса Цари мали град край Белчин.
Водеща на приятната и полезна вечер от името на любезните домакини бе Мирослава Мирчева.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*