Нова среща за готовността на Боровец за зимния сезон подчерта стари проблеми

 „Ужасно е състоянието на пътищата към Боровец”, за пореден път заяви кметът Владимир Георгиев – този път на среща с министъра на туризма Николина Ангелкова във връзка с подготовката на курорта за зимния сезон. Работната среща се състоя на 2 ноември и в нея участваха и представители на НАП, Регионалната здравна инспекция, Агенцията по безопасност на храните, Планинската спасителна служба, МВР, хотелиери и др.
За безобразното състояние на пътя от Дупница за Самоков и Боровец се знае от години. Не са в добро състояние и пътищата от София и Ихтиман. Трагично изглежда участъкът от Костенец и Долна баня и специално от Радуил до курорта. Има дори голяма опасност тази отсечка да не може да се използва през зимата.
Вл. Георгиев настоя и да се преразгледат критериите за определяне на размера на средствата, които се отпускат на общините от държавния бюджет за зимно поддържане и асфалтиране. “Не може Созопол и Самоков да имат по 180 хил.лв. за зимно поддържане и докато край морето се чудят къде да ги похарчат, за община Самоков зимното поддържане възлиза на над 500 хил. лв.”, категоричен бе кметът. Той настоя и средствата за асфалтиране да се отпускат, като се има предвид дължината на пътната мрежа в общината, а не броят на жителите й.
На срещата на хотелиерите бе препоръчано да подготвят планове за сигурност и безопасност на туристите или да актуализират предишни подобни разработки. Проблем е и пожарната безопасност. Както е известно, МВР реши да закрие Пожарната в Боровец и това предизвика през последните седмици протестите на общинското ръководство и на хотелиерите в курорта.
През сезона проверки в Боровец ще извършват данъчните, здравните органи и други институции. На срещата бе подчертано, че е желателно тези проверки да се правят съвместно, за да не нарушават прекомерно работата на заведенията за обществено ползване.
Министър Ангелкова обясни, че с новия закон за туризма курортите вече ще имат специален статут. Това, по думите й, ще помогне да се получат повече средства от държавния бюджет за развитието им.

Можете да харесате

2Comments

Add yours
  1. 1
    картоф компиров

    СОФИЯНЦИ ПРОСТО ЧАКАТ НИЕ САМОКОВЦИ ДА СЕ ИЗПОТРЕПЕМ ПО ЛОШИТЕ ПЪТИЩА В ОБЩИНАТА,А СЛЕД ТОВА И МАЛКОТО ОЦЕЛЕЛИ НОРМАЛНИ ХОРА В ГРАДА ЩЕ БЪДАТ ДОВЪРШЕНИ ОТ РОМСКАТА ПОПУЛАЦИЯ,КОЯТО МНОГО ОТДАВНА ТОЧИ ЗЪБИ НА ГРАДА ПОД РИЛА!ВСУЕ СЕ НАПЪВАШ ВЛАДКО-НЯМА ДА ПОЛУЧИМ И СТОТИНКА ЗА ПЪТИЩАТА ПО ПРОСТАТА ПРИЧИНА,ЧЕ ОБЩИНА САМОКОВ Е ЗАТЪНАЛА В ОГРОМНИ ДЪЛГОВЕ И В МОМЕНТА Е СЪС ЗАПОРИРАНИ СМЕТКИ…А ДЪРЖАВАТА ИСКА ПРИХОДИ,А В САМОКОВ ИМА САМО РАЗХОДИ…

  2. 2
    картоф компиров

    владко не разбра ли,че нищо няма да получим от държавата за пътища-всички правителства от последните 10 годин са категорични-и стотинка няма да получат компирите за инфраструктура.просто изчакай и ще видиш до няколко години ние самоковци ще се придвижваме до съседните градове с вертолети,останалото ромите ще се погрижат…

+ Leave a Comment

*