Новини, Туризъм, Читателски

Нов зимен курорт може да се обособи в Плана

Само в землището на Долни Окол и Пасарел в Плана планина, най-ниската част на която заемат столичните квартали Панчарево и Кокаляне, има поне 10 полегати стръмнини с подходящ наклон, с дължина 1-1,5 км и надморска височина при старта 1100-1200 м, подходящи за ски писти. Много удобни за целта стръмнини има и в землищата на Плана, Железница, вилна зона Ярема, Ковачевци, Поповяне, Алино, Рельово, Райово, Широки дол, Горни Окол.
През зимата температурите на въздуха по билата на Плана са колкото тези на вр. Ястребец в Рила, който е най-високата точка на ски пистите над Боровец. Тогава в Самоковското поле и прилежащата му планина Плана духат мощни студени североизточни ветрове, идващи от и зад Черно море. Те свалят зимните температури в Плана с 5-6 градуса и тези температури стават колкото на Ястребец, въпреки че разликата в надморската височина е около 900 м. Т. е. снегът – естествен или изкуствен, се топи с еднаква скорост и на двете места. Яз. „Искър” – източна граница на Плана, е най-голямото езеро на Балканите с 650 млн. куб. м вода и 50-60 кв. км площ, което обуславя огромно изпарение на водни маси. Затова валежите в Плана са повече, отколкото на пистите около Ястребец.
Ако съществуващият черен път от ресторант „Златна рибка” под Пасарел се разшири и асфалтира по евро програма, до горния край на евентуалните бъдещи ски писти в Плана от кв. Горубляне ще се стига за 15-20 минути. Десетина лифта и влека с дължина 1-1,5 км ще струват 10-15 млн. Може да се започне и с един. От Рилския водопровод ще се взема вода за пиене, а от Планската река /Планщица/ – вода за изкуствен сняг.
Има нови технологии, при които снегът не се топи при нечувано високи температури. Покрай реката могат да се изградят много аква обекти – за спортен риболов, плувни басейни, езера с гондоли, площадки за кънки, хокей на лед, подледен риболов и др.
Отпадните води ще минават през пречиствателна станция в долния край на р. Планщица и от там ще отиват в бента на Панчарево, който се използва като източник единствено на промишлени води.
Над 80 % от земите в Плана са общинска собственост. Скоро Община Самоков продаде около 1000 дка в източната част на планината за голф игрище по 1лв./кв. м.
Разстоянието и цените имат значение, а 15-20 минути до старта на пистите са нищо. Ако цените и качеството са разумни, Плански Боровец /Планска Чамкория/ ще извоюва своето законно място в конкурентната борба.
Достъп до пистите ще има от много места – както през Панчарево и Кокаляне, от р. Златна рибка, стената на яз. „Искър”, Долни и Горни Окол, през Железница, Плана, Ковачевци, Поповяне, Рельово, Райово, Широки дол, през Ярема и др., а не само по един-единствен път, претоварен с тирове и непрекъснато срутващ се.
Разширението и асфалтирането на пътищата, както и изграждането на комуникациите, могат да се извършат с евросредства.
Ако бъде осъществен, този нов планински курорт ще донесе милиарди на своите предприемачи, ще облекчи достъпа на софиянци до ски писти и до планинския зимен и летен туризъм. Огромната част от столичани ще предпочетат този курорт. Близостта до летище София – на 15-20 минути от старта на ски пистите, ще пренасочи огромен поток чужденци към него.
В глобалната мрежа всеки може да види, че най-добрият ски курорт в Централна Европа е Закопане в Полските Татри, високата част на чиито ски писти е с надморска височина 800-900 м. Този курорт не е единствен. В Татрите – северозападен клон на Карпатите – в Полша и Словакия, са разположени плеяда прекрасни планински и ски курорти, чиито писти са на подобна височина. Хотели и ресторанти там притежава основно средната класа, а не само шепа олигарси, което дава възможност за тотална конкуренция, водеща до най-високо качество на предлаганите услуги при значително по-ниски нива на цените, които в другия случай се уговарят картелно между едрите собственици в ущърб на клиентите. На същата и по-малка надморска височина са и световно известните планински и ски курорти в планината Шварцвалд в Германия, чиято надморска височина е под 1000 м, световно известни ски курорти във Франция и др.

Инж. Любчо Луков

1 Comment

  1. Любчо Луков

    Ски-курортите в Алгойските Алпи/в Германия/ са с по-малка надм. височина от билата в нашата Плана.Там се развиват огромен брой спортове за непрофесионалисти, т.е. за 99 % от посетителите, в т.ч. биатлон за деца и възрастни с лазерни пушки, вело-ски, състезания с шейни и още десетки. Снегът навсякъде е изкуствен и не се топи даже при 15 градуса над нулата. Има летни ски и т.н. Съществена разлика обаче има и тя е в предприемчивостта и в прекомерното толериране у нас на олигарсите, защото те дават пари на партиите и подкупи на властимащите, а в Германия това не е така. В Рона-Алпи във Франция нещата са почти същите, както в Германия и Алгой.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*