Култура, Новини

Номинираха самоковеца Славчо Змияров за “Пазител на традициите”

Славчо Змияров

Известният самоковски майстор на художествено изработени ножове Славчо Змияров е номиниран за награда в конкурса “Пазител на традициите”, категория “Занаяти”.
Конкурсът се провежда в няколко категории и ще продължи до 29 октомври. С гласа си можете да подкрепите дългогодишния известен майстор в интернет на: http://pazitelnatradiciite.com – Гласуване 2012, категория „Занаяти” – големи.
Славчо е популярен не само у нас, а и в чужбина със своята художествена изработка на ловни и старинни ножове, както и със своите дърворезби, а и като препаратор на животни.
На изложението “Произведено в България” във Варна през 1998 г. той печели първата награда – “Златен лъв”. Носител е на почетния знак на града ни. Участвал е в изложения в Париж, Брюксел, Франкфурт на Майн, Солун, както и в София, Пловдив, Габрово /”Етъра”/, Кюстендил, Копривщица и др. Член е на фонд към Съюза на българските художници и председател на изпитната комисия по ножарство към Националната занаятчийска камара.
Роден е през 1952 г. Завършва ПТГ “Никола Вапцаров”, специалност “Мотори с вътрешно горене”. През 70-те години е шлосер-матричар в някогашния Радиозавод /сега фирма “Самел-90”/, където усвоява много добре технологията за обработка на металите. От 1979 г. работи самостоятелно като майстор на художествени занаяти.
“Правя арабски ханджар, кавказка кама, чобански ножове, “каракулак”, ловни, туристически, сгъваеми – над 40 модела”, сподели Славчо за “Приятел”.
Използва специална неръждаема “ножарска” стомана. Влага в произведенията си само естествени материали – седеф, бизонова кост, биволски рог, сребро, дърво /орех/, кожа. “Никакви пластмаси и галванични покрития, всичко трябва да бъде старинно, както е било през вековете”, категоричен е Змияров. Майстор е и на кремъклии пищови, в което лично се убеди и пишещият тези редове.
Творенията на Славчо са истински уникати. Не само защото се сътворяват в единични бройки – за ценители, колекционери и достойни мъже, а и защото художествената им украса е наистина неповторима. Именно затова неуморимият и даровит самоковски майстор заслужава високо признание. Достатъчно е да видите изящните инкрустации, за да свалите шапка пред този самороден талант.
Желаещите могат да гласуват за Славчо Змияров на сайта на Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите.

Тодор Попов

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*