Огромно хоро край Седемте рилски езера кандидатства за книгата на Гинес

Снимка: Павел Джунев, http://dzhunev.com/

Танцьори, облечени с носии от 7-те етнографски области у нас, се събраха в събота, на 11 август, край Седемте езера в Националния парк „Рила”, за да изиграят най-дългото хоро в света и да влязат в книгата за рекордите на “Гинес”.
В хорото се включиха стотици мъже, жени и деца. Дали ще бъде включено в книгата на Гинес, според запознати ще се разбере след около месец.
Инициативата бе на фондация „Нашият дом е България”. Организаторите посочиха, че целта им е да популяризират красотата на родината, както и националните ни традиции, фолклор и култура.
„Искаме да покажем, че именно природата може да бъде най-добрият декор, най-дората сцена за подобни културни събития”, коментира участник в начинанието.
Друга участничка пък бе категорична: „За мен лично посланието е, че ние, българите, ще почнем да правим нещата най-накрая заедно.”
Въодушевени от събитието, малка част от участниците навлязоха с родния трибагреник в едно от езерата – Близнака. Тази проява обаче не бе посрещната еднозначно, тъй като е известно, че влизането в Рилските езера е забранено. По този повод организаторите са заплашени от налагане на санкции.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*