„Ориентът отвъд пощенските картички” можем да видим в галерията

В Художествената галерия „Проф. Васил Захариев” на 15 февруари бе открита изложба от снимки на английския фотограф Джон Рефорд „Ориентът отвъд пощенските картички”. Експозицията е част от съпътстващите прояви на инициативата „От Андалусия до Ориента: среща на цивилизации”, която стартира на 1 декември в Самоков с изложба в Байракли джамия.
Директорът на Историческия музей Веселин Хаджиангелов сподели, че тамошната експозиция вече е посетена от над 1500 души, включително и от много чужденци не само от европейски държави, но и от Чили, Аржентина, Китай и др. „Съвсем наскоро тук, в галерията, приключи пък изложбата с наградените творби от първия национален конкурс за фотография „Анастас Карастоянов”, което показва, че в Самоков има голям интерес към фотографията”, заключи Хаджиангелов.
Подхвърлени между „туристическия поглед” и ужасите на медийното покритие, често сме притиснати от стереотипи за Ориента. Обективът на Джон Рефорд, който е не само фотограф, но и писател и журналист, отива наистина отвъд изображенията на Ориента тип “пощенска картичка”. Изложбата показва тайнството на места, които туристът може би никога няма да види „отвътре”. Представена като инсталация, имитираща лабиринт от преживявания в Ориента, показвайки както хаоса, така и логиката зад човешките страсти, изложбата е пътешествие през емоциите и размислите за красота и стил.
„Където и да съм работил в Близкия Изток – и в Ирак, и в Сирия, никога не съм чувствал друга опасност освен политическа. Сирийците ме караха да се чувствам добре дошъл и не съм усещал никаква враждебност от тяхна страна”, коментира на откриването на фотоизложбата си Джон Рефорд. Той допълни, че фотосите показват само малка част от културата и начина на живот на хората. „Надявам се, че това ще бъде вдъхновение за вас да потърсите повече информация”, завърши гостът.
Самият той е роден в Лондон и завършва фотографски професионален колеж. Дори в началото на военния конфликт отказва да напусне столицата на Сирия Дамаск. Прави това, когато вече няма избор, за да се пресели в Истанбул. В началото на 2018 г. пък идва в нашата страна. Работил е и в Ливан и Канада. Негови снимки са публикувани в реномирани издания – Geo Magazine, National Geographic, Travel and Leisure, The Economist, The Times, BBC, CNN и др. Рефорд работи и по хуманитарни проекти на ООН и УНИЦЕФ.
Свои впечатления на откриването споделиха и доц. д-р Николай Вуков от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, както и Росица Охридска-Олсън, специалист в сферата на географията и туризма, лектор във ВУЗ-ове и полиглот. Сред посетителите бе и Люба Кленова, зам.-кмет на Общината.
Всички желаещи могат да разгледат експозицията в Художествената галерия до 18 март.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*