Осем медала за младите самоковски ски скачачи от дебютната надпревара за купа „ОТП” на Ридо

Три златни, два сребърни и три бронзови медала спечелиха състезателите на самоковския клуб „ОуТиПи” с треньор Георги Жарков от дебютното състезание по ски скок за едноименната купа, състояло се на 26 януари на новата 10-метрова шанца на Ридо при обилен снеговалеж.
Ростислав Атанасов стана първенец при момчетата до 15 г. с два скока от по 11 метра. Така той изпревари Иван Славков от „Витоша ски”, който стигна до златото в първото състезание на шанцата в началото на годината. Отново на трето място с два опита от по 9 метра завърши Камен Сотиров – внук и син на големите скачачи от близкото минало Сотир Сотиров и Захари Сотиров. Захари изпълняваше и функцията на технически делегат на БФСки по време на надпреварата.
Петима наши представители окупираха върха при 12-годишните. Георги Караджинов дублира титлата си от първия старт на 6 януари с два скока от по 9 метра. Ивайло Димитров отново бе втори с 9.5 и 9 метра, но с по-ниски оценки за стил. Симеон Николов успя да измести от третото място Георги Игнев, който завърши четвърти. Николай Колев постигна най-дългите опити в тази възрастова група – 9.5 и 10 метра, но заради получените по-ниски оценки за стил остана пети.
Анна Бандрова триумфира при момичетата до 12 г. с два скока от 8 и 8.5 метра. Втора завърши друга самоковка – Натали Николова, със 7 и 7.5 метра. Трета пък се нареди Яна Балканска от София с два опита от по 6.5 метра.
Божидар Везенков от „Витоша ски” единствен успя да „открадне” златен медал от домакините, след като спечели надпреварата при 9-годишните със скокове от 8.5 и 8 метра. Втори завърши съотборникът му Мартин Христов /8.5 и 7.5 метра/, а в тройката влезе и братът на Анна Бандрова – Петър, с опити от 8 и 7 метра.


Общо 18 състезатели участваха във втория старт по ски скокове от началото на годината. Уменията им бяха оценявани от главния съдия Йордан Донев и неговите помощници Ангел Стоянов, Боян Стойков и Емил Благоев.
Присъстващите почитатели на спорта и роднини на участниците пък можаха да се подкрепят безплатно с вино и чай, както и с вкусна храна, предоставени любезно от спонсорите на проявата – пицария „Бонита” и „FranGo – оригинален португалски грил”. Подкрепа организаторите получиха и от Snow and Wake Bulgaria.
Очаква се следващото състезание да се състои през февруари. Ползата от тези прояви е очевидна. По думите на специалистите, децата и младежите имат огромно израстване от първите си стъпки на новите 5- и 10-метрова шанца на Ридо от края на октомври досега.

Делян Василев

 

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*