Осми национален фестивал на любителските театри “Театър без граници”

Снимка: архив

В града ни на 21 октомври започна Осмият национален фестивал на любителските театри „Театър без граници”. Традиционен домакин и организатор е читалище-паметник „Отец Паисий”.
Официалното откриване беше вечерта в понеделник, когато изпълняващата длъжността кмет Люба Кленова приветства участници, публика и организатори и изтъкна, че този фестивал винаги носи непринудена атмосфера и зарежда с приятни емоции всички. „Нека журито бъде затруднено”, пожела Кленова, имайки предвид очакваното добро представяне на отделните трупи.
„Нека това, което видим, бъде на нивото на баскетбола в Самоков”, пошегува се пък с добро чувство председателят на журито Светослав Пеев. Той добави, че се надява това, което ще покажат актьорите, да накара зрителите да се забавляват, но и да се замислят.
„Наистина, фестивалът е и състезание, има жури, има награди за първо, второ и трето място, но ми се иска артистите да играят само и единствено за вас”, обърна се към публиката председателят на читалището Стоян Пашов.
След откриването театралният колектив с режисьор Васил Михайлов към читалището представи, извън конкурсната програма, комедията на Дарио Фо „Не всеки крадец е мошеник”. Самоковските актьори бяха сърдечно поздравени за добрата си игра след спектакъла от театралния критик и драматург Богдана Костуркова и от популярния актьор Любен Чаталов, и двамата – членове на журито.
Топло посрещнати от публиката, на сцената през седмицата вече се изявиха повече от десет театрални формации от различни градове в цялата страна.
Фестивалът, който е посветен на 160-годишнината на читалище-паметник „Отец Паисий”, продължава и днес, и утре. В събота, 26 октомври, от 18 ч. форумът в читалището ще бъде тържествено закрит, а призьорите – наградени.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*