Откритият край село Марица самолет бил чисто нов, пилотът се спасил

Нови разкрития на военните специалисти сочат, че намереният в блатото край Марица в началото на май военен самолет „Месершмит” е бил съвсем нов в момента на свалянето му, а пилотът му се спасил след скок с парашут.
Уточнено бе, че машината е свалена при въздушен бой на 24 юни 1944 г., произведена е в гр. Гьор /днешна Унгария/ и е била доставена у нас само три дни преди да бъде свалена.
Оказва се, че пилот на самолета е бил подпоручик Тодор Розев, който не е бил убит /както първоначално се смяташе/, а се е спасил, като е скочил с парашут и години по-късно е описал случая в свои мемоари. Розев е роден през 1920 г., а е починал през 1990 г.
Машината му е била свалена от изтребител от състава на 82-а изтребителна група от Военновъздушните сили на САЩ. Както е известно, България обявява война на САЩ през декември 1941 г., а през 1943-а и 1944 г. американски самолети бомбардират жестоко София и други български градове, като убиват хиляди хора и разрушават много сгради. Българските летци се бият геройски срещу по-многочисления и силен противник.
Военни заявиха, че след края на операцията по изваждане на самолета, на неговите части и боеприпаси, всички материали ще бъдат предадени на Националния военноисторически музей в столицата.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*