Новини, Шарен свят

Откриха „английска зебра” на бул. „Искър”

Най-новата и най-модерна пешеходна пътека в града ни вече се намира на бул. „Искър”, при светофарите край НУ „Станислав Доспевски”.
Пътеката е доста широка и е оформена върху плавно повдигната повърхност по протежение на ширината на булеварда. Редуват се широки бели и червени ленти, а големи бели триъгълници върху тъмен фон на платното указват посоката на движение на автомобилите. Дори от тротоара, преди да стъпиш на асфалта, можеш да прочетеш написаното върху него с големи букви: „Погледни наляво”!
Соларен панел пък обслужва допълнителна светлинна сигнализация. Поставени са и нови пътни знаци.
Необходимостта от подобно съоръжение на това място е наистина много голяма, тъй като в училището учат малки ученици /от 1 до 4 клас/, а и движението по булеварда е изключително оживено. На практика той се превърна през последните години и десетилетия в главна улица на Самоков. По него преминава и автомобилният поток за Боровец. Много важно е и че нововъведението влиза в експлоатация в самото навечерие на новата учебна година, когато децата масово се стичат към учебните заведения.
При тържественото откриване на пътеката на 13 септември кметът Владимир Георгиев изтъкна, че тук е изградена пътна сигнализация по европейски изисквания и че това е първа крачка за града и района ни в тази насока. Георгиев пожела безаварийно да се ползва новата придобивка.
От страна на фирмата, изградила пътеката, на кмета бе връчен сертификат за безопасност.
Цялостното съоръжение е дарение на Общината от асоциация „Пътна безопасност”. Работата са свършили специалисти от фирмите „Пътна сигнализация” и „Микони”.
На откриването присъстваха и председателката на Общинския съвет Силвия Стойчева, заместник-кметовете Радослав Стойчев и Васил Сайменов и др.

Тодор Попов

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*