Култура, Новини

Отличия за „Здравец” от Радуил и самоковския танцов ансамбъл „Рила”

Фолклорна група “Здравец” /Радуил/

Край бликащия горещ гейзер в Сапарева баня на 30 и 31 май туптяха хиляди сърца, в които е съхранена обичта към фолклора. В рамките на празника на курортното градче се проведе Първият международен фолклорен фестивал.
Проявите на изпълнителите оценяваше жури с председател проф. Костадин Динчев и членове – Кирил Бельов, хореограф и артмениджър, и Валентин Спасов, певец и композитор.
Участваха състави от почти цяла Западна България и от други региони, включително самоковци – групите „Здравец” и „Детелина” от Радуил, женски състав и танцова трупа от Клисура, женски фолклорни групи от Доспей и Марица, танцьорите от Широки дол и от райовското „Палакарийче”, новият самоковски състав „Рила”. Участие взеха и певици от Долна баня.
Журито оцени много добре жените от „Здравец”.
Висока оценка заслужиха и танцьорите от самоковския фолклорен ансамбъл „Рила” с ръководител Борислав Искрев и художествен ръководител Кирил Амбарков, които участваха с четворно шопско хоро и средногорска копаница. За това свое първо и отлично представяне групата получи грамота и сребърен медал за второ място в категорията си – доказателство за добре свършена работа и стимул за още по-успешни изяви в бъдеще. Младият ентусиаст Кирил Амбарков е завършил хореография в Благоевград и режисура в Пловдив и ръководи състави и в други градове и села.
Групата за народни хора от Клисура е само на половин година, но участниците в нея също играха с удоволствие и хъс.
Изявиха се на фестивала едва 4-5-годишни играчи /които напълниха очите на присъстващите със сълзи от радост/, както и 17-18-годишни младежи, показали се като истински танцьори. Имаше шопета, тракийчета, македончета; певци и певици; гайдари, тамбурджии, тъпанджии… Всички се радваха на бурните аплодисменти на публиката.
Голям интерес предизвикаха танцьорите от с. Оризари, община Кочани, Македония – млади, хубави, усмихнати, весели, те играха от сърце. Силно впечатление направи и друг състав от Македония /Каменица/ с песни и автентични танци.
За това, че в такива моменти се раждат нови и се затвърждават стари приятелства, доказателство бяха прегръдките, целувките, общите снимки.
Вечерта пък, на гала концерта, на който бяха отличени и радуилки от „Здравец”, отново се пя и игра като за световно. Толкова бе приятно, прочувствено, вълнуващо, че даже пълната луна, показала се зад рилските върхове, сякаш се загледа и заслуша в изпълненията на самодейците от Овчарци и Радомир, от Ресилово и Бобов дол, от Брацигово и от къде ли още не…

Димитрина Божилова

Танцов състав “Рила”

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*