От близо и далеч…

Снимка: архив

Така може да започне моя разказ за Единадесетия международен фолклорен фестивал, който се проведе на 24, 25 и 26 октомври в с. Микрево, община Струмяни, Благоевградска област.
Мотото на фестивала беше „Малешево пее и танцува”. Салонът на читалището беше буквално препълнен от зрители, които наблюдаваха изпълненията на многото участници. Както разбрахме по-късно, те бяха дошли от различни краища на страната. Имаше и гости от съседни държави – Турция, Гърция, Македония, Сърбия, дори фолклорни състави от Албания и от далечна Молдова.
Видяхме много красиви български хора. Чухме много автентични песни. Багрите на костюмите не могат да се опишат с думи. Аплодисментите не стихваха.
Дойде и нашият ред. Дамската формация „Самокови” при читалище-паметник „Отец Паисий” в нашия град също участва в надпреварата. Под ръководството на Деница Михайлова изпълнихме песни за Чакър войвода, „Иван на Радка думаше” и „Девет малки моми”. Получихме грамота и много аплодисменти.
Доволни от видяното и представянето си потеглихме обратно за Самоков. По пътя си мислех, че народ, който в тези трудни години намира сили в себе си да пее и танцува, ще пребъде във вековете!

Венета Върбева

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*