Новини, Образование

ОУ „Митр. Авкс. Велешки” чества Деня на Европа с тържество и изложба

Стилно тържество в двора на ОУ „Митрополит Авксентий Велешки” по случай 9 май организира днес училищният клуб „Приятелство без граници” с ръководител Марияна Русинова с помощта и на други учители от школото.
Изявата започна с изпълнението на европейския химн „Ода на радостта”. Последваха стихове и песни не само на български език, но и на френски и английски. Ученици разказаха чрез мултимедийна презентация любопитни факти за Франция и Англия. Специална презентация пък показа, че ние също можем да се гордеем с нашата красива страна, която от 2007 г. е членка на Европейския съюз.
Впоследствие във фоайето на втория етаж бе открита и традиционната изложба „Откриваме и творим”. Чрез най-разнообразни материали и техники от различни видове и жанрове на изкуството – живопис, графика, приложни изкуства; портрет, натюрморт, пейзаж, учениците са изразили мечтите си за щастливо детство. Помощ са им оказали учителите от началния курс, както и Елена Гривева и Христоско Чамов. Показани бяха и красиви бродерии и играчки от нетъкан текстил, изработени в часовете по „Технологии и предприемачество”. Голямо внимание приковаха и 3D пъзел-макетите на храм-паметник „Александър Невски”, емблематичният лондонски мост Тауър бридж, Айфеловата кула и катедралата „Св. Богородица” в Париж. Присъстващите дадоха своя глас за любимите си три творби, а носителят на наградата на публиката ще бъде обявен до две седмици.
Още в началото на годината пък, при екскурзията до Боянската черква „Св. св. Никола и Пантелеймон” в София, ученици са останали силно впечатлени от изключителната за времето прилика със съвременни портрети и одухотвореността на стенописите в храма.

Делян Василев

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*