Още веднъж за паметника на опълченците в Самоков

Бъдещият паметник на самоковските опълченци е с максимална височина 3.10 м, има две стъпала и е предвидено място за поставяне на венци и цветя. Оригиналната конструкция е със сгънати под малък ъгъл крайни два елемента. Общата ширина на паметника е 6.13 м, като има четири лицеви елемента – централен с прорязан и осветен отзад опълченски кръст и посвещение от името на гражданството, а другите три са предназначени за изписване на имената и военните звания на опълченците с вдълбани букви.
Цялата надземна конструкция с оригинален профил от железобетон, облицован с бял мрамор, носи фронталните 4 основни елемента, също от бял мрамор и с подходяща дебелина.
Подземната основа, която носи цялата конструкция, се състои от уплътнен 70-сантиметров слой трошен камък и железобетонна шайба.
Паметникът ще бъде изграден на мястото, определено с решение на Общинския съвет – до чешмата в обновената градинка срещу пощата.
Идеята; проектът, изработен от Гражданската инициатива, и документацията по него са разгледани и одобрени от всички инстанции, предвидени от Закона за военните паметници /чл. 13, ал. 3/ – областна комисия “Военни паметници” (с представители на Община Самоков и Историческия музей), ресорна дирекция в Министерството на отбраната.
Като краен резултат задължителното становище на зам.-министър-председателя по обществения ред и сигурността и министър на отбраната е: „Проектът отговаря на критериите за български военен паметник съгласно чл. 4, ал. 1 от Закона за военните паметници /ЗВП/, а проектната документация съдържа необходимите документи. В тази връзка и съгласно дадените ми правомощия по чл. 13, ал. 3 от ЗВП съгласувам предложения от Вас проект за изграждане на военен паметник – “Паметник на опълченците от Самоков, сражавали се за свободата на България в Руско-турската освободителна война 1877-1878 г.” в гр. Самоков”.
Незабавно на 26 юли т. г. в Общината бяха депозирани от нас – Гражданската инициатива, три пълни еднообразни комплекта документи по проекта, заверени от изискващите се лицензирани лица, за да се изработят комбинирана скица и виза.
Експертизата на специализираната дирекция в министерството е на достатъчно високо ниво както по отношение на конструктивната част на проектите, така и на художествена стойност, по съответствието с тематиката, символиката, епохата и спрямо редица други изисквания, на които трябва да отговаря един обект, за да може да бъде истински паметник. Това структурно звено по силата на закона не от вчера се занимава с издирване, изграждане и поддържане на твърде много паметници в България, Македония, Гърция, Сърбия, Косово, Унгария и др.
Поясненията се налагат, за да се види, че някои твърдения на противниците на изграждането на този паметен знак не са верни, а намеренията им са насочени към протакане на изграждането и към представяне на извършената огромна стойностна работа от Гражданската инициатива като нещо недодялано. Предлага се чрез задкулисни и противозаконни действия одобреният вече проект да се замени с друг и да не се допусне прецедент нещо да се изгради по инициатива на гражданите и под граждански контрол.
Гражданството подкрепи с хилядна подписка предложеното от Гражданската инициатива изграждане на паметник на опълченците, а не паметник на безименния опълченец.
За капак на всичко, след като вече 7 години се обсъжда изграждането на този паметен знак, след всички преминати законови процедури и вече възможен старт на изграждането се прави странно изявление: “…Обърнахме се към скулптор и ни предложиха варианта да се сложи фигура на Никола Корчев, който е със Самарското знаме”. Също като на софийския паметник… Колко оригинално, стойностно и професионално предложение! Какво ли ще струва?
Към 21 ноември следите на трите папки с проекта се губеха, после се твърдеше, че ги има на едно място, а се оказаха на друго. Сега сме в началото на декември. Три месеца не стигнаха за изготвянето нито на комбинираната скица, нито за виза, за да можем да подадем заявление за поставяне на паметника.

Бойчо Стамболийски
/Б. Р. Статията поместваме с известни съкращения/

Можете да харесате

4Comments

Add yours
  1. 1
    Благовест Коларов

    Аз съм пряк свидетел колко усилия положи Бойчо Стамболийски за да доведе тази патриотична, благородна идея до края. И днес е в отпуск ,и замина до София да урежда някои неща, предизвикани от упорството и нежеланието на Общ.ръководство да се съобрази с исканията и инициативата на гражданите. Всички виждат на снимката колко стилно, семпло и с чувство за отговорност към този свят за всяко българско сърце подвиг, е под ходено и изпълнено многогодишното желание на инициатора и всички предполагам самоковски граждани. С изключение на малка група от управляващи ни, дремещи до този момент, и желаещи да наложат своята воля, виждане и желание тази инициатива да бъде записана в летописната книга като техен актив. Нагледали сме се на некадърно направени, скъпо струващи паметници като този на Петър Попангелов – старши,при който само ските напомнят за Пепо, на Константин Фотинов – който няма нищо общо с бюста в двора на гимназията, паметника на Паисий – някакъв модернизъм да се чудиш човек ли е изобразен или изсъхнало дърво, да не говорим за модерният ни, не работещ фонтан за 150 хил.лв в центъра. Вижте приказката на отговорните фактори в общината – “Обърнахме се към скулптор и ни предложиха варианта да се сложи фигура на Никола Корчев, който е със Самарското знаме”. Много логично е да се предположи, че като се обърнеш към скулптор той ще даде идея да се направи нещо по различно, по монументално и разбира се по скъпо. Е, в изброените по горе паметници, като сме се обърнали към “скулптори”, да не би да сме доволни болшинството от хората? Доколкото разбрах има идея брата на г-н Хаджиангелов от градският музей да сътвори нещо. То не е и сътворение, а копиране на такава фигура намираща се в София. За парите не знам, но няма дабъде под 40 -50 хил.лв. И още нещо – мястото е ограничено и ако изправиш Никола Корчев със знамето сред дърветата…! Като че ли и нас ни е обхванала манията на македонските ни комшии да правим такива работи.

  2. 2
    Самоковци

    Вместо Никола Корчев, който не е от Самоков, предлагам на паметника с карабина в ръка, да бъде изобразен самоковеца -герой, с който преди няколко десетилетия се погаври и преби жестоко пияна банда изверги в кръчмето на Бельова черква, но той със сетните си сили и с изтичаща кръв, грабна карабината на полския пъдар и ги разстреля до един. Така този опълченец защити своята чест и тази на всички самоковци!

  3. 3
    Гражданин

    За да оцелее при нас-самоковските хуни, паметникът трябва да бъде куб или паралелепипед от железобетон, чиято минимална страна да е над 50 см. Иначе ще падне същата нощ от първия ритник и п.средствата ще бъдат прахосани. Другия начин е да бъде на високо, дедите ни не са били толкова прости и не случайно са качили и буквите и статуите на Читалището-на недостижима височина. При това -те са безпорни, а за този паметник са 5 човека, другите са против– и с право, защо да няма паметник на всички ?!
    Така, че ако дават пари съветниците, да бъдат много малко и паметникът да бъде -на всички, участвували във въоръжените борби за България и да бъде железобетонен куб-всичко друго ще бъде ИЗСКУБАНО !!! Ще бъде смлатен за нула време!

  4. 4
    Чакър войвода

    Това ще бъде паметника на Георги Градинаров-първия син комендант на свободен Самоков и опълченците-самоковци в ледената зима на 1997г., които блокиираха входно-изходните шосета на Самоков и заедно с цяла некомунистическа България принудиха червените кхмери да върнат мандата за съставяне на правителство.За съжаление, свободата беше за кратко. Комунистите започнаха да купуват изборите с по 40 лв. на човек.За това сега е такава мизерия, корупция и безправие.Но Бог няма да остави вечно Самоков под робство..!

+ Leave a Comment

*