История, Новини, Статии, коментари, Читателски

Пак ли Трети март под сурдинка?

Мнение

Наближава Трети март – ден, в който ние, българите, честваме възкресението на държавата ни след близо петвековното иго. Ден, на който наш синовен и братски дълг е да изразим признателността си към знайните и незнайни герои на борбите за национално освобождение и извоювалите с цената на хиляди жертви победата в Освободителната война 1877–1878 г. руски войни и български опълченци.
Откакто датата бе определена за национален празник, нямам ярък спомен за подобаващо честване в Самоков, но такова пълно незачитане от местната власт както миналата година не е имало.
Докато други общини организираха празнични мероприятия с 300-метров национален флаг, поклонения пред паметници, отрупаха с венци и цветя светините, свързани с Освобождението, и редица други, общинската администрация точно на националния празник се отнесе на осемдесетина километра в посока запад, за да отпразнува… Осми март и да изконсумира благодарности от именит наш сънародник за успешно проведена сделка с предмет четиридекарен недвижим имот в Белчин бани.
Отсрамиха ни само ползващите твърде скромни средства от местния бюджет творчески колективи на читалище–паметник „Отец Паисий”. Група самоковски младежи от свое име и за своя сметка взеха участие в общонационалното честване на връх Шипка.
Предишната година в чест на празника някой беше измислил да позабавлява самоковското гражданство с прожекцията на едно странно произведение на филмовото изкуство на тема Апостола на свободата, което представяше, по меко казано твърде странен начин, този колос на национално-освободителните борби. И толкова!
С години се пилеят народни пари за какви ли не глупости, които пропагандните машини на републиканския, общинския и партийни управленски елити, а и на кукловодите на обществено-политическия и стопанския живот в града ни представят като изключително важни потреби, но по повод на отбелязването на националния празник се демонстрира пословична икономичност, граничеща с аскетизъм. Заедно с това на младото поколение самоковци се внушава агресивно с какво още да се гордее. Освен, а още по-добре – вместо, с делата на предците си – борци за църковна независимост, борци срещу кървавата тирания, герои от Руско-турската освободителна война и плеяда други, посветили живота си на служение на народ и родина – рафинирана пропаганда и скъпа реклама им внушават активно, че е съвсем в реда на нещата да се гордеят и с измислената странна история, глътнала милиони обществени средства за насочване на туристопоток към т. нар. античен обект в новобогаташкия анклав Белчин бани – Белчин.
Както е тръгнало, за да угодим като истинска рая на неоотоманците в града и ислямизиращите се гласопродаватели от една чувствителна, податлива и перспективна за обработка самоковска етническа общност, ще започнем вместо Трети март, да честваме падането на Самоков под турско робство и белязаните с „благочестие” следващи почти 500 години.
Често, както и сега по повод на Трети март, се чудя как така народните избраници и подвластната им общинска администрация толкова редовно забравят за дълга и ангажиментите пред съгражданите си, произтичащи от закона и положената клетва. Но въпреки това не се лишават от гласуваните им или определени възнаграждения, бонуси, привилегии.
Все още има време общинското ръководство и ресорът “Култура, вероизповедания и етнос” да организират едно по-приемливо честване на националния празник.

Бойчо Стамболийски

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*