Парк „Крайискърец” и Туристическата градина ще имат безплатен интернет

Общината е одобрена на втори етап в класирането за финансиране на обособени обществени зони с висококачествен интернет, съобщиха на 16 май от местната администрация.
Конкурсът е по инициатива на Европейската комисия, a кандидатстването е ставало през портала на проекта  WiFi4EU. На сегашния втори етап са одобрени 63 от кандидатствалите общо 117 общини. Община Самоков ще получи ваучер за осъществяване на начинанието на стойност 15 хил. евро. Проектът предвижда поставяне на WiFi точки за достъп на обществени пространства, което включва изграждане на мрежа и поставяне на адаптери и рутери. Wi-Fi точките за достъп ще бъдат инсталирани от избрания изпълнител, като се използва ваучерът от ЕС.
От общинската администрация са се спрели засега на три зони – центърът, парк „Крайискърец” и Туристическата градина, но окончателното решение ще бъде взето след като се обсъдят техническите възможности. Изпълнителят пък може да бъде избран единствено от доставчиците, които са се регистрирали на сайта на платформата.
Общината трябва да осигури завършване на инсталирането и пускане в експлоатация на Wi-Fi точката за достъп в срок от една година след получаване на ваучера. Общината ще е отговорна за финансирането на абонамента за интернет и за поддръжката на оборудването, за да се предлага безплатен и висококачествен безжичен достъп до интернет за всички граждани и посетители за поне три години.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*