Петър Петров: „Бороспорт” е в готовност да произвежда изкуствен сняг от 1 ноември“

От 1 ноември „Бороспорт” ще бъде в готовност да произвежда изкуствен сняг. Петър Петров, ръководител на „Инсталация за технически сняг”, който е във фирмата от 9 години, заедно с екипа си подготвят оръдията за работа.

– Г-н Петров, какви са възможностите на системата за изкуствен сняг?
– Заради глобалното затопляне не е възможно да съществува зимен курорт без инсталация за технически сняг, особено на ширините, на които е България. В Боровец разполагаме с повече от 180 единици за производство на технически сняг. Технологията е проста – смесват се вода и въздух под високо налягане.
За да протече процесът безпроблемно „Бороспорт“ направи сериозни инвестиции. Беше изградено водохранилище под хотел „Ястребец“ с обем от 25 хил. кубика. Монтирани са два компресора с мощност от по 200 киловата с общ капацитет 72 куб./мин. Вода под налягане 90 бара се осигурява от 6 помпи по 500 киловата и от 3 по 110 киловата. Изградена бе модерна система за комуникации на основата на оптични мрежи. Всяко оръдие е свързано със сървър в Помпената станция, откъдето се вижда всичко за него – кога се пуска и спира, температурата на въздуха, количеството на изхвърлените вода и въздух… Чрез сървъра контролираме работата на оръдията – обема на въздуха и на водата, посоката на изстрелване на снега, наклона на оръдието и т. н. Чрез същия хардуер и софтуер отчитаме и неизправностите.
– Как се определя кога и за колко време да се пусне системата?
– От 1 ноември инсталацията за производство на технически сняг ще бъде в готовност за работа, но за да се пусне е необходима дългосрочна прогноза с отрицателни температури. За целта следим няколко сайта, както и метео-станциите на „Бороспорт“ в реално време. Всички оръдия са разположени на пистите и предстои да бъдат свързани с ток и да се тестват. От ноември можем да започнем производството на сняг, което понякога продължава до март. Работата на инсталацията не спира дори когато вали. Разликата между двата вида сняг е минимална – изкуственият е малко по-твърд и се задържа по-дълго.
– Какви са принципите за използване на снежната инсталация и как се отразяват те на пистите?
– За да работи оптимално инсталацията е нужен здрав студ и ниска влажност – оптималните условия са минус 10 градуса и 10 % влажност. Тези условия обаче са все по-редки, влажността най-често е над 80 %.
Нека отбележа важен екологичен детайл, който често се забравя: производството на технически сняг е смесване на въздух и вода под високо налягане и изхвърлянето им в околното пространство. Този процес не вреди нито на пистите, нито на растителността, нито на почвата. Точно обратното: помага да се задържи влагата в почвата след края на зимния сезон.
– Как конкретно работи снежната инсталация в Боровец?
– Инсталацията може да работи 24 часа в денонощието. Тя покрива 60 % от пистите в ски зоната, а това е много важно при все по-топлите зими, които отчитаме. В ниската част на Боровец заснежаваме писти „Мартинови бараки 2, 3 и 4“, „Ротата“, част от „Червено знаме“, „Ситняково 3“ и Ситняковския ски път. В Ястребишкия дял на Рила правим изкуствен сняг на „Петър Попангелов“, „Ястребец 3“, връзката от „Ястребец експрес“ до долната станция на кабинковата въжена линия. Така създаваме отлични условия и дори да не вали естествен сняг, туристите могат да карат ски и сноуборд.
– Вероятно управлението на тази система не е лесно…
– Всичко е изцяло компютъризирано. Всичко минава през сървър, а на мониторите в контролната зала се виждат и задават състоянието на оръдията, параметрите на помпената и компресорна станции. Много от корекциите по системата се извършват дистанционно, но има и доста работа на място. През зимата, когато системата е настроена, основната ни задача е да реагираме бързо при аварии. Защото при всяка повреда водата в оръдието замръзва и ремонтът е много сложен. Имаме мобилни екипи, снабдени със снегоутъпкващи машини, които са готови за реакция.
– Често ли стават аварии?
– Ами, случват се и се стараем да се справяме с тях на място. Ако се налага, сваляме повреденото оръдие в някой от гаражите. Много рядко искаме помощ от производителите от Италия, най-вече при нови софтуерни настройки, които не можем да направим сами.
– Ще се разширява ли системата?
– Системата, както посочих, покрива 60 % от пистите. Има планове за поставяне на оръдия в долната част на „Червено знаме“, а след това и на „Ястребец 1“. Има участъци за довършване на Ситняковския ски път. Всичко това предстои.
– Доколкото знам, Боровец разполага с най-големия водоем за производство на технически сняг в България. Това гарантира ли достатъчно сняг от декември до април?
– Водоемът е достатъчен за съществуващата инсталация, но ако я разширим, ще ни трябва още един заедно с още една помпена станция. За да предоставим на гостите на курорта възможно най-добри условия за ски обаче сме готови за подобна инвестиция.
– Има ли разлика между снега, който правите за състезания, и този за любители?
– В производството на сняг няма разлика. Разликата е в обработката на пистата след това. За състезания пистите се затварят за туристи и при студено време се поливат с вода няколко дни. Целта е да станат твърди и да не се изравят.
– Какво да чакаме от новия сезон?
– Надяваме се да има ниски температури, за да произведем достатъчно сняг възможно най-бързо. От нашата работа зависи добрият имидж на курорта и правим всичко възможно, за да отговорим на очакванията на гостите. Системата за изкуствен сняг на „Бороспорт“ е сред най-модерните в Европа. Това не е само наша оценка, а и становище на фирмата-производител – “ТехноАлпин”, която е лидер на световния пазар за съоръжения и системи в тази област. Тя редовно дава помпената станция в Боровец за пример като показатели, менажиране и стопанисване. Познаваме техниката отлично и се справяме с поддръжката й, така че наистина зависим само от температурата на въздуха. Усещаме глобалното затопляне все по-силно, затова когато има условия за производство на сняг, работим по 24 часа в денонощие.

Разговора води: Росица Стойкова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*