Други, Зимни спортове, Новини, Спорт

Победителката в ски феста за банки Евгения Гончева е майка на велошампионката Виктория

Дори и в нестандартно ски състезание – за банки и партньори, Самоков отново излъчи свой представител сред призьорите в лицето на Евгения Гончева, която триумфира и в двата старта в групата на жените над 40 г. – гигантския слалом и паралелния гигантски слалом.
Евгения е майка на най-добрата българска състезателка по колоездене в дисциплината спускане Виктория Гончева, която е ученичка в 11 клас на ПГ „Константин Фотинов”. За да е съвсем спортно семейството, бащата – Георги, е бивш скиор и моторист. Е, оказва се, думата „бивш” пред спортист е излишна. Евгения също е тренирала ски преди години, като дори е участвала и в национални състезания за столичната „Славия”. Впоследствие става ски учител в Боровец, където се среща с бъдещия си съпруг. Сега, вече като банков служител, печели двата златни медала.
„Не се бях качвала на ски от 10 години и затова се изненадах донякъде от резултатите. Конкуренцията бе много сериозна, някои състезателки са се готвили специално за тези стартове. Аз успях да покарам ски само в последните два уикенда преди надпреварата, когато се възползвах от възможността за нощни спускания с мъжа ми”, споделя г-жа Гончева, която работи в централата на TBI Bank в София.
Евгения разбрала случайно за ски феста от своя колежка и като на шега се съгласила. Благодарна е на шефовете на банката, които я освободили от работа. Признава, че не е тръгнала с очаквания за победа, но, естествено, двата медала й доставили допълнително удоволствие.
„В началото бях малко притеснена, но постепенно се поотпуснах, накрая дори ските отново станаха сякаш част от мен и отсега се мотивирах да се подготвя още по-добре за следващата година”, коментира алпийката. Най-трудният момент пък настъпил по време на паралелния гигантски слалом, когато се наложило да направи няколко поредни спускания в студа, докато стигне до златото.
Мама Жени е много горда и с успехите на дъщеря си Вики. „Разбира се, че нейните успехи са много по-сладки за мен. Винаги мисля първо за нея, тя е наш приоритет и тласка семейството ни напред. Ние винаги сме сплотени, разбираме се и се обичаме и това оказва влияние върху израстването на Вики и представянето й в спорта”, размишлява Евгения.
Дъщеря й обаче не е силна само в колоезденето. Съчетава карането с ученето, ходи на уроци по немски, отделя внимание на химията и биологията, защото догодина, живот и здраве, е намислила да следва медицина. „Има родители, които се чудят как да накарат децата си да спортуват или да учат, а аз се чудя как да се справя с многото й занимания”, споделя с усмивка родителката. И допълва, че инициативата за учене и спорт винаги идвала от самата Виктория.
„Това е по-скоро мъжки и много опасен спорт и няма как да не се притеснявам. В началото приемах по-трудно нещата, особено след като се разходя преди дадения старт и видя откъде и през какви перипетии преминава трасето. Сега се старая да не показвам притеснение, вече съм по-калена и си пазя мислите и мнението за себе си или пък споделям само с баща й. Ние с него подкрепяме Вики навсякъде, багажът ни винаги е спретнат и сме готови за нови приключения. Най-тежко ми бе в края на миналия сезон, когато Вики участва в две състезания на практика със само една здрава ръка, тъй като имаше отлепено сухожилие на другата. Болеше я много, но стисна зъби и пак стигна до победата”, разказва Евгения.
През зимата дъщеря й претърпяла и операция, но вместо да си почива, още преди да са изминали десетина дни, подновила тренировките си в зала. От седмица-две Вики вече е на любимия велосипед и прави тренировъчни спускания. Макар и да не е на 100 процента готова, заминава с баща си в началото на май за Португалия, където е европейският шампионат.
„Възхищавам се на Вики за нейната психика, защо никога не знаеш какво може да стане при следващия завой или скок, няма никаква сигурност в този спорт. За да си добър в него, трябва да се мисли много бързо и аз се радвам, че дъщеря ми се справя толкова добре”, продължава Евгения. Тя разкрива, че през сезона Вики има желанието да участва в стартове на най-високо ниво – освен за новосформираната Балканска купа, още и в състезания за Европейската и за Световната купа. За тази цел обаче ще са нужни големи финансови разходи.
„Ние с баща й се стараем да й помагаме максимално, но тя самата вижда, че ни е трудно. Затова и много се надяваме да покаже добри резултати, тъй като през тази година ще бъде следена от агенти на „Ред бул” /б. а. един от най-мощните спонсори на екстремните спортове и състезатели/”, изрази надеждите на сем. Гончеви майката Евгения. Тя сподели още, че конкурентите на Вики в световен мащаб имат много спонсори, тренират дори и през зимата, постоянно подновяват велосипедния си парк, екипировката, а освен това разполагат с лекари, рехабилитатори, та дори и със специален кетъринг край състезателните трасета…
Въпреки трудностите, има моменти, които „говорят” сами за успехите на Вики. Братовчедка на семейството чула в столичен МОЛ група момчета да си приказват за Виктория Гончева след нейно участие в предаване по телевизията. Съвсем наскоро пък – на дамско рали по случай 8 март в Благоевград, организаторите на проявата познали само по името нашата талантлива спортистка, веднага я представили на публиката, а тя споделила няколко думи за себе си и за пътя, по който е поела.
Остава ни само да пожелаем успех в делата и спортните дейности на сем. Гончеви. Пък знае ли човек, следващия път може да се наложи да напиша за успехите на татко Георги! Естествено, ще го направя с поне такова удоволствие, с каквото разговарях с майка и дъщеря Гончеви.

Делян Василев

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*