Пожарна в Боровец ще има, ако… Общината даде 30 хил. лв.

Това стана ясно на 20 октомври в София, на среща при министъра на туризма Николина Ангелкова. В срещата участваха зам.-кметът на Самоковска община Люба Кленова, нейни колеги от Чепеларе и Смолян и представители на Съюза на хотелиерите в Боровец и на „Пампорово” АД.
Във връзка с нареждането на МВР да се закрият пожарните в Боровец и Пампорово /предизвикало протестите на Самоков и Чепеларе, за които „Приятел” писа в бр. 40 от 13 октомври т. г./ Ангелкова е посъветвала ръководствата на общините, ако искат да имат пожарни служби в двата най-големи наши зимни курорти, да поемат издръжката им /за около три месеца през зимата за Боровец става въпрос за около 30 хил. лв./. Според министъра през лятото общините с морски курорти при подобни случаи на извънредни сесии гласували необходимите средства.
Решението на МВР ще влезе в сила от декември. Общината е изправена от държавата пред проблема сама да се грижи за пожарната безопасност в Боровец и района през дългата и тежка зима, като осигури средства за командироването на 15 пожарникари.
Въпреки че сигурността на туристите е приоритет на държавата, и в момента Общината и хотелиерите в Боровец поемат командировките на полицаите, които отговарят за сигурността в курорта през зимния сезон. Междувременно пак Общината, а не държавата, започва ремонт на тоалетните и баните в сградата на Пожарната в Самоков.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*