Посрещнахме Поклади заедно с гости от Брезник

Традиционна голяма копа от смрика ознаменува с пламъците си празника Сирни Заговезни, по-известен при нас като Поклади, в неделната вечер на самия 1 март. При входа за Лаго, срещу пешеходния мост при бившата фабрика „Самоковска комуна”, хиляди жители и гости на града ни взаимно си простиха прегрешенията и станаха свидетели и участници в тържествената вечер.
Кукери от пернишкото село Гигинци /Брезнишка община/ със страшни маски, тъпан и звучни хлопатари предизвикаха възхищението на събралото се множество. Водачът на гостите благодари за честта да участват в самоковския празник. Кметът Владимир Георгиев пък изрази признанието си към тях.
„Важно е да спазваме традициите и да ги предадем на нашите деца. Радвам се, че за пореден път толкова много хора се събраха, за да почетем този прекрасен празник. Искам прошка за неволните си грешки, от мен простено да ви е и от Господа”, добави Георгиев.
До късно хората се любуваха на кукерите и огъня, които по традиция гонят злото и пречистват сърцата и помислите ни. Волно се развяха родни трикольори.
Копата бе изградена от служители на Общинското лесничейство с подкрепата на дървопреработвателни фирми. Дънери-фенери, осигурени от  „Кедър лес”, радваха млади и стари. Мнозина се хванаха и на хоро. Всички си пожелаха хубава пролет и успешна година. /П/

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*