Новини, Образование

Почетоха деня на хората с увреждания с изложба и детски стихове

По инициатива на ресурсните учители от общината Международният ден на хората с увреждания бе отбелязан в сряда, на 3 декември, с изложба в Общинската библиотека „Паисий Хилендарски”.
„Изложбата е под надслов „Децата са като пеперудите”, защото всяко дете е една малка пеперуда. Едни летят нависоко, други – по-ниско, но го правят по най-добрия начин, който могат. Не бива да ги сравняваме едно с друго, защото всяко дете е различно, всяко едно е специално и красиво само по себе си”, заяви Галина Рогачева, главен ресурсен учител, при откриване на изложбата.
Тя съобщи, че в общината се работи с 64 деца с увреждания. Картините в изложбата са от тях и от техни приятели връстници. Целта е да се покаже, че децата не се делят.
В библиотеката са изложени и медалите – златен и два сребърни, на Бенита Петрова, ученичка в 9 клас на СОУ „Отец Паисий”, от „Спешъл Олимпикс” /параолимпийски игри/ през 2013 г.

Бенита Петрова с отличията си

„Събрали сме се не да честитим празника на децата, с които работим – децата със специални образователни потребности – защото е цинично да се поздравяват хората с увреждания с този ден – а да обърнем внимание на всичко, свързано с подкрепящата среда, която ги заобикаля. С нашата изложба изпращаме послания до всички присъстващи възрастни – нека подкрепим всички деца, да отпускаме полека връвчицата, с която ги придържаме; те ще падат, ще стават и някой ден ще полетят така, както те могат. Важното е да им помогнем да бъдат свободни и самостоятелни”, каза в заключение г-жа Рогачева.
Деца с увреждания участваха с рецитации в литературно-музикалната програма. Специален коледен поздрав поднесоха „Медени звънчета” с ръководител Даниела Георгиева от ОУ „Митрополит Авксентий Велешки”. Поздрав беше и изпълнението на китара на Кристиян от 6-а клас на СОУ „Отец Паисий” в съпровод на преподавателя Христо Христов.
На изложбата присъстваха ученици от ОУ „Митр. Авкс. Велешки”, СОУ „Отец Паисий”, ОПУ „Неофит Рилски”, НУ „Станислав Доспевски”.

Евгения Попова

Анета Николова, Марина Шуманова и Галина Рогачева

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*