Празник на късото кино в „Хъб-а” на 16 февруари

Три български късометражни филма ще бъдат прожектирани на 16 февруари, събота, след 19 ч. в „Хъб-а” по съвместна инициатива на местния културен център и сдружение „Кинематограф Медия” /kinematograf.bg/.
Това ще бъде и първата пътуваща изява за 2019 г. на най-успешната платформа за късометражно кино в България, която предлага свободно на своя уеб сайт и над 1000 филма от 60 държави. „Кинематограф” традиционно организира подобни срещи всеки месец, а най-често те се реализират в София, Пловдив, Стара Загора, Велико Търново и Благоевград. Форматът включва няколко чуждестранни филма, ексклузивно от един до три български филма и водещ, който предразполага публиката към дискусия /при възможност може и режисьора да гостува/.
Специално пред самоковската публика ще бъдат прожектирани филмите „На червено”, „Моята истина” и „Околобългарско”.
„На червено” с режисьор Тома Вашаров е обявен за един от петте най-добри късометражни филма за 2016 г. от Cineuropa. Филмът ни въвежда в малко градче, в което единствения светофар е зациклил на червено. Долавяйки и най-фините вибрации в реакциите на пътниците, които се възмущават от решението на шофьора да чака светофара, “На червено” носи цяло богатство на онова “българско нещо”, с което сме израснали.
“Моята истина” на режисьора Стефани Райчева пък е особено актуален филм за сложните, смешни и донякъде тъжни отношения между родители и детето им вследствие на технологиите.
Проектът „Околобългарско” представлява идея на петима младежи, които целят да покажат механизъм, по който да разрешаваме обществените проблеми в България, както и да предадат посланието, че от обикновения човек зависи много. В името на тази цел младите хора правят едномесечна обиколка на България, по време на която посещават над 60 населени места във всички 28 области на страната, за да се запознаят от първо лице как живеят хората и какви са трудностите, пред които се изправят всекидневно. Във всяко населено място те разговарят със случайно спрени хора на улицата, питат ги за условията на живот в техния град – здравеопазване, перспективи, заплати, сигурност… Освен това, във всяко място се стремят да намерят активни, будни граждани, които не са политически обвързани и нямат подобни амбиции. Хора, които с активността си са разрешили даден проблем на местно или национално ниво, правейки града си по-добро място за живот. Тези обикновени хора са добрия пример и доказателството, че от обикновения човек зависи много. Трябва само да повярва. И да действа.
Официалната част ще продължи в рамките на около 90 мин., колкото приблизително е времетраенето на един стандартен филм в киното. Всички желаещи са добре дошли да се насладят напълно безплатно на една вълнуваща вечер, която ще остави много поводи за размисъл.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*