Празници преди делниците…

С поредица от изяви Самоков посрещна Бъдни вечер, Коледа и Нова година.
На 20 декември традиционният коледен базар, организиран от Общината, събра на централния площад Захарий Зограф” млади и стари. С разнообразни и красиви творения – сувенири, картички, маски, сладки и др., на щандовете се представиха възпитаници на училищата и на Центъра за настаняване от семеен тип. Младите хора демонстрираха успешно своето въображение и творчески виждания.
Събраните от продажбите средства бяха използвани по-късно за благотворителни цели.
С чудесна програма се представиха вокалният състав „Медени звънчета” и коледарска група с ръководител Даниела Георгиева от ОУ „Митрополит Авксентий Велешки”, ученици от СУ „Отец Паисий” и ОУ „Св. св. Кирил и Методий”, танцов състав „Огнени стъпки” с ръководители Боряна Спасова и Константин Ахтаподов от ОУ „Христо Максимов”.
Предната вечер в читалище-паметник „Отец Паисий” голям концерт изнесоха вокално-инструменталният състав „Лунни лъчи”, вокална група „Дилижанс”, дамската вокална група „Самокови”, смесеният хор „Рилска песен”, хорът на ветераните-туристи, школите по акордеон и по танцово изкуство, фолклорният ансамбъл „Самоков”.
Това бе и достоен финал на юбилейните чествания на читалището, което през 2019-а навърши 160 години от своето основане през далечната 1859 г.
На 23 декември състави и изпълнители от читалище „Младост” се изявиха с празничен концерт в Посетителския център на Националния парк „Рила” в града ни. Имаше много песни, танци и веселие.
Вечерта на 31 декември на централния площад „Захарий Зограф” много самоковци и гости на града ни посрещнаха заедно Нова година. По покана на кмета Владимир Георгиев пя Ива Давидова. Люшнаха се хора. Всички си пожелаха преди всичко здраве и 2020-а да е по-добра от предишните години.
По леда пък на едно от Седемте езера – Рибното, десетки туристи тропнаха хоро в новогодишната нощ начело с родния трикольор. „Да посрещнат Нова година на 2196 метра надморска височина и при поне минус 10 градуса за някои туристи вече е станало ритуал”, заяви съдържателят на хижата и наш съгражданин Павел Танинчев.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*