Представиха книга за балансираното хранене

Храним ли се балансирано? Какво трябва да направим, за да се храним балансирано? На тези и други подобни въпроси отговаря книгата на Александър Попов и д-р Галина Попова “Балансирано хранене завинаги”, която бе представена в Общинската библиотека “Паисий Хилендарски” на 22 юни.
“Книгата се чете с лекота, предизвиква любопитството на читателите. Тя е наистина не само интересна, но и би била изключително полезна със своята научна стойност и прагматичност”, изтъкна при представянето литературният критик Христо Христов.
Авторите разказаха как се е родила идеята за подобно произведение. “Опитът ни убеди, че диетите са безсмислени и затова решихме да потърсим нещо по-лесно. Прочетената литература и натрупаният личен опит ни показаха, че чрез балансирано хранене може да се отслабне завинаги, да се поддържа нормално тегло; така се спестяват и средства, не се разхищават материали. И което също е важно – рецептите са съобразени с българската кухня, с нашите вкусове”, обясни д-р Попова.
Съпругът й инж. Ал. Попов подчерта, че балансираното хранене не е някаква диета с краткотрайно значение, а е израз на промяна във възгледите и в начина на хранене с дългосрочен ефект за придобиване на здраве и енергия. При този начин на хранене всеки яде това, което иска, но като се съобразява с необходимото количество и се балансират различните видове храни /мазнини, въглехидрати, белтъчини/. Публикуваните рецепти са също съобразени с това изискване.
Новото в книгата е изработената и предложена компютърна програма, чрез която да се организира цяло седмично меню с пресмятане на количеството продукти за всеки конкретен случай. Според Ал. Попов всеки човек сам може да си направи програма за балансирано хранене, ползвайки рецептите в книгата и кодовете към тях.
На въпросите на присъстващите: “Балансирането за всяко хранене ли се отнася или може да се допълва пропуснатото в предишното хранене?”, “Колко време отнема програмирането?”, “Как се отразяват движението, спортът?”, “Какво е мястото на шоколада и на яйцата в балансираното хранене?”, авторите отговориха изчерпателно.
Имаше и своеобразни закачки /сред присъстващите бяха много съученици на г-н Попов, който е самоковец/: “Какво е мястото на секса?”, “Не може ли за самоковци да се напишат книги от рода “Балансирано мезене и балансирано пиене”. Неколкократно бе поставен и въпросът “Защо не откриете заведение за балансирано хранене?”.
Ал. Попов постави автограф на закупените от присъстващите книги, а по-късно заедно със съпругата си участваха в среща на випуска.

Евгения Попова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*