История, Новини, Шарен свят

Преплували Дунава през 1963 година самоковци ще правят юбилейна среща

В началото на 60-те години на миналия век Димитър Чупетловски събира група ученици от Самоков, която да представи нашия град на традиционното преплуване на р. Дунав. Самият Чупетловски участвал преди това в преплуването на Дунав при Лом през 1962 г. Начинанието го амбицира и през следващата година самият той организира сериозно самоковско участие в инициативата. Така близо 50 ученици вземат участие през далечната 1963 г. в традиционното преплуване на Дунав при Оряхово. Димитър Чупетловски, който тогава работи във фабрика „Самоковска комуна”, става ръководител на групата. Получават и грамота.
Наскоро Чупетловски чества 80-годишен юбилей. На празника сподели, че преплуването на Дунав е един от най-хубавите му спомени и много иска отново да събере групата. Желанието му е това да стане през следващата 2018 г., когато се навършват 55 години от масовото участие на самоковци при преплуването на голямата река при Оряхово. На тази среща след повече от половин век участниците ще могат да си припомнят не само младостта, но и предизвикателството, което са поели.
Публикуваме снимката от 1963 г. на групата, участвала в преплуването на Дунав. Със сигурност всеки от снимката си спомня за този момент, когато се изправяш пред водната шир с амбицията да преодолееш няколкостотинте метра, които те делят от отсрещния бряг.
Димитър Чупетловски кани всички самоковци, участвали в паметното преплуване на Дунав през 1963 г., да се обадят на тел. 0893 594 355, за да може догодина да се организира юбилейната сбирка.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*