Признание за строителите на стената на Искъра

„На строителите на стената на река Искър в Самоков през 60-те-70-те години на ХХ век – чест и слава! От признателното гражданство 2017”.
Морена с такъв надпис краси от няколко дни новата крайречна зона, която предстои да бъде завършена окончателно.
Новият паметен знак отдава дължимото на стотиците строители от Трудови войски, майстори-каменоделци и специалисти от Самоков и региона, отдали години наред труда си за построяването на стената на Искъра, която вече половин век надеждно пази града ни от катастрофалните в миналото наводнения с тежки последствия. По жребия на съдбата плочата бе поставена на морената в самото навечерие на 30 юни, когато се навършват 60 години от последното голямо наводнение на Самоков – през 1957-а, след което се взема решение за издигане на стената. Тя се смята и за една от най-големите придобивки на града ни през втората половина на миналия век.
Предстои морената да бъде тържествено открита. Поставянето на паметния надпис е по инициатива на клуба на самоковските строители-ветерани и на местното дружество на Съюза на българските журналисти. Предложението на двете организации бе прието единодушно през миналата година от общинските съветници.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*