Здраве, Новини

Проф. Енчо Савов обясни в болницата как разумно да употребяваме антибиотиците

В болницата на 14 ноември се състоя работна среща с проф. Енчо Савов. Поводът бе Седмицата за отговорно прилагане на антибиотиците, която се провежда от 13 до 19 ноември. Присъстваха лекари от „МБАЛ-Самоков”, специалисти от извънболничната сфера, общопрактикуващи доктори, представители на „Спешна медицинска помощ”.
Проф. Савов изтъкна в беседата си, че проблемът с антимикробната резистентност придобива застрашителни размери. Антибиотиците могат да загубят своята ефективност при неправилна или при прекомерна употреба. „В много случаи те дори не са необходими”, подчерта професорът. Малкото разработвани в момента нови антибиотици /от 25 научни института, работещи в тази насока, сега са останали само два/ не са в състояние да се справят, както каза ученият, „с нарастващия брой мултирезистентни микроорганизми”.
В световен мащаб е поставена задачата до 2020 г. да се изработят 10 нови класа антибиотици. Фактът, че в Англия предлагат 10 млн. лири като награда за нови открития в областта на антибиотиците, говори за сериозността на проблема в световен мащаб.
Решението в сегашния момент е да се увеличат усилията и мерките за запазване на ефективността на средствата, с които се разполага. В това отношение трябва да се организира ефективно работата във всички лечебни заведения. Проф. Савов допълни, че според наблюденията му в „МБАЛ-Самоков” се работи сериозно, правят се изследвания, вземат се мерки съобразно възможностите на болницата.
Управителят д-р Красимира Ковачка призова колегите си да общуват повече помежду си, да има по-пряка връзка между медиците и отделенията в лечебното заведение, включително във връзка и с ползването на антибиотиците. „Не всичко е пътеки, колеги, трябва да си свършим работата като лекари”, апелира д-р Ковачка.
Проф. Савов отговори и на конкретни въпроси на медиците. Уточнено бе, че предстоят още срещи през тази седмица, посветена на отговорното прилагане на антибиотиците.

Евгения Попова

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*