Здраве, Новини

Първи случай на заразено с морбили дете в Самоков

Снимка: www.pixabay.com

В Седми квартал в Самоков вече има регистриран случай на заразено с морбили /дребна шарка/ дене. Подобни случаи има и в ромските квартали на Ихтиман и Костенец. Касае се за деца от 9-месечна до 2-годишна възраст, които не са имунизирани.
Здравето и животът на неимунизираните деца е в опасност. Поради това и с цел да се ограничи разпространението на морбилната инфекция Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Софийска област призовава родителите на децата на възраст от 13 месеца до 18 г. да се обърнат към общопрактикуващите лекари за справка по отношение на морбилната ваксина и ако тя не е приложена по някаква причина, независимо че детето е вече на 2, 3, 4, 5 и т. н. години, ваксината срещу морбили, паротит и рубеола да се приложи.
Съгласно имунизационния календар на страната на децата безплатно се поставя задължителна профилактична имунизация с комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола след навършване на 13 месеца и реимунизация с такава ваксина на 12-годишна възраст.
На общопрактикуващите лекари е осигурена ваксина срещу морбили, с която да обхващат както подлежащите деца, навършили 13 месеца и тези на 12 г., така и пропуснатите, необхванати по някаква причина, на възраст до 18 г.
Ваксината гарантира на 99 %, че имунизираните няма да се разболеят.
Морбили е вирусна инфекция и силно заразно заболяване. Инкубационният период е до 21 дни, продължава обикновено 9 -11 дни.
Заразяването става при кашляне, кихане, близък и пряк контакт с болен от морбили. Източник на заразата е само човекът.
Оплакванията започват най-често с хрема и суха кашлица, висока температура, дразнене на очите и дребнопетнист обрив първо по лицето, а след това по шията и тялото.
При морбилна инфекция и след нея могат да се появят усложнения като пневмония, отит, ларингит, в някои случаи и много по-тежки, дори може да се стигне и до смърт.
Нека не оставяме здравето на децата ни на случайността, когато предотвратяването на това тежко заразно заболяване е възможно – има ваксина.

РЗИ – Софийска област

Leave a Reply