Радослав Генев разкри душата си при втората си самостоятелна изява в родния Самоков

Художникът Радослав Генев откри на 20 септември в Художествената галерия „Проф. Васил Захариев” седмата си самостоятелна изложба и втора в Самоков. Представените картини са вдъхновени от родния край на младия творец, както и от престоя му във Франция през лятото на 2013 г.
Десетки любители на изобразителното изкуство и на творческата фамилия Геневи, между които почетният гражданин на Самоков художникът Христофор Пейчев, проф. Аксиния Джурова, колеги на художника, общински съветници, присъстваха на откриването на експозицията. Публиката бе може би повече дори и от церемонията при връчването на националната награда „Захарий Зограф”.
„Направи ми впечатление колко внимателно хората разглеждат картините и това само по себе си е показателно за техния интерес”, подчерта режисьорът и дългогодишен културен деятел Любомир Малинов /неговото слово при откриване на изложбата поместваме отделно/.


Няма как да е иначе, тъй като и непосветените в изкуството хора могат да усетят с каква любов Генев е пресъздал любимите на поколения самоковци места – Лаго, Туристическата градина, река Бистрица, Бельова черква с аязмото, Шишманово кале, самоковски улици и къщи, рилски пейзажи… Благодарение на аранжимента на творбите от Иво Масларски нашите забележителности по подходящ начин се преплитат с някои от най-известните достояния на Франция и света – Айфеловата кула и „Парижката Света Богородица” /катедралата „Нотър дам”/. Посетителите буквално се потопиха чрез детайлното представяне в романтичната улична атмосфера на Париж и Оксер, „пътуваха” по река Сена, „разходиха” се из Булонската гора и квартал „Монмартър”, където са творили прочути художници – Пабло Пикасо, Винсент Ван Гог, Салвадор Дали, Едгар Дега, Клод Моне…
„Запознахме се с Ради на негова изложба в София преди две години. И тогава, и сега картините му си остават уникални”, заяви зам.-кметът Люба Кленова. Тя прочете и поздравителен адрес от името на кмета Владимир Георгиев и председателя на Общинския съвет Силвия Стойчева.
„Ради, обръщаме се към теб с малкото ти име, защото ти израсна пред очите ни. Едно дете с голямо сърце и широко отворени очи за красотата на света. Ти успяваш да пресъздадеш в платната си богатата си душевност – чиста, светла и ценна. Ти си истински майстор на четката, а картините ти са заредени с изключително въздействащ позитивизъм”, се казва в поздравлението.


След официалната част Радослав Генев бе затрупан с букети и поздравления от присъстващите, които с тази цветна красота, подплатена с мили думи, сякаш показаха по своеобразен начин, че художникът е един от любимите млади творци на Самоков.
Общо около 50 картини заемат малкия салон и първата изложбена зала на галерията. Генев е използвал сухи пастели, маслени и акрилни бои. Всички желаещи могат да се любуват на творбите през делничните дни до края на октомври в компанията на техния автор, който е уредник в галерията. Изложбата е и базар, а цените на оформените в подходящи рамки платна варират от 500 до 1300 лв.

х х х

Радослав Генев е внук на изтъкнатия самоковски художник Слави Генев. Бащата на младия творец – Гено Генев, също е свързан с изкуството – повече от три десетилетия той ръководеше дейността на Графичната база към Съюза на българските художници в града ни.
Радослав е роден в София през 1987 г. Завършил е Художествената академия с магистратура при доц. Димо Колибаров. Специализирал е в Международния център за изкуства в Париж. От 2014 г. е член на Съюза на българските художници.
Участвал е в международни изложби, пленери по живопис и графика. През 2015 г. година е взел участие в Международно трианале в Банкок /Тайланд/, като негова графика е избрана за изложба, в която са експонирани творби на художници от цял свят.
През 2014 г. Ради Генев показа творбите си от Париж в столичната галерия “Финес”, получавайки висока оценка от проф. Николай Майсторов.
Младият творец има награди от Международния център за изкуства в Париж, второ място от конкурса „Пабло Пикасо в България – малки графични форми“ и други отличия.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*