Атлетика, Новини, Спорт, Туризъм

Радостина Балова и Победа Тодорова изкачиха за рекордно време връх Мусала

Вторият кръг от състезанието по планинско бягане за купа „Бороспорт“ /надпревара от хижа „Мусала” до вр. Мусала/, състоял се на 16 август, бе ознаменуван с два рекорда. При жените Радостина Балова от Златица пробяга разстоянието за 38 минути, а при девойките Победа Тодорова от ЦСКА постигна 43 минути.
При мъжете най-бърз беше Александър Василев от „Юнивърсъл” /Сф/, който измина спринтовата дистанция за 29 минути, като не му достигнаха 30 секунди, за да запише нов рекорд. При юношите златния медал спечели Георги Пренгов от Благоевград.
Състезанието бе организирано от Българската федерация по лека атлетика, Община Самоков и фирма „Бороспорт“. Дължината на трасето беше 2500 м, а денивелацията – 600 м /хижата е на 2325 м н. в., а балканският първенец, както е известно, е висок 2925 м/.
Състезанието е традиционно, проведе се за 19-а година и бе проверка за най-добрите ни планински бегачи, които ще участват в националния отбор и ще представят страната ни в подобни международни надпревари.
През тази година атлетите се записали много добри резултати. Жените станаха балкански шампионки, а на световното първенство в Италия /Премана/ Александър Василев показа, че има огромен потенциал.
Следващият старт за купа „Бороспорт“ ще бъде на 1 септември, петък, по трасето от хижа „Ястребец” до вр. Мусала. Първият кръг от състезанията пък бе на 20 юни.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*