“Рилски спортист” направи чудото и влезе в груповата фаза на “ФИБА Европа къп” като “щастлив губещ”

Снимка: Ивайло Андреев, www.rilskibasket.com

Носителят на Купата на България “Рилски спортист” в крайна сметка се класира за груповата фаза на турнира за Купата на ФИБА Европа. След вчерашния почти съвършен реванш срещу финландския “Катая”, в който самоковци се наложиха със 79:61, те останаха да очакват развитието на останалите срещи от втория предварителен кръг на надпреварата. Причината – надяваха се да бъдат един от трите отбора, които ще добият правото да продължат напред като “щастливи губещи”. Фортуна този път бе на страната на “Рилски” и нашите момчета влязоха в групите на третия по сила европейски клубен турнир с най-добро точково съотношение от “щастливите губещи” – 163:167, или пасив от само 4 пункта. Останалите късметлии са украинския “Днипро” /-7/ и холандския “Ден Бош” /-8/, загубил битката за пряка промоция от българския “Балкан”.
Предстои жребия да определи мястото на “Рилски спортист” в турнира. Съществуващите варианти са три – група D с отборите на “Автодор” /Саратов, Русия/, “Ирони” /Нес Циона, Израел/ и “Пардубице” /Чехия/; група F с отборите на “Порто” /Португалия/, “Алба Фехервар” /Шехешфехервар, Унгария/ и “Варезе” /Италия/; група G с отборите на “Левски Лукойл”, отново “Катая” /Йоенсуу, Финландия/ и гръцкия “Арис” /Солун/.
Достигането до груповата фаза на турнира за Купата на ФИБА Европа само по себе си е голям успех, тъй като във втория квалификационен кръг отпаднаха редица известни тимове – шампионът на Австрия “Капфенберг”, носителят на Купата на лигата на Португалия “Бенфика”, сребърните медалисти в Швеция и Кипър – “Люлео” и “Керавнос”, както и носителят на Купата на Румъния “Клуж-Напока”.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*