Баскетбол, Новини, Спорт

“Рилски спортист” се промъкна до бронза в Балканската лига след драма с “Блокотехна”

Снимка: Ивайло Андреев, www.rilskibasket.com

За втори път в своята история след 2013 г. “Рилски спортист” стигна до бронзовите медали в Балканската лига. В спор за третото място самоковци надделяха много трудно с 92:79 след продължение над “Блокотехна” /Гевгелия, Македония/ при домакинството си в зала “Самоков”. Това означава, че клубът ни вече има общо пет влизания в призовата тройка на надпреварата след нейното десето издание – едно първо и по две втори и трети места.
Възпитаниците на Людмил Хаджисотиров преминаха през баскетболния ад, в който сами се вкараха още от самото начало. Тогава те отново, както и вчера в полуфинала срещу “Башкими”, започнаха много колебливо и действаха припряно – нещо, което е доста нехарактерно с оглед на хладнокръвната им до момента през сезона. Първата част бе спечелена от “Блокотехна” с 26:16. Това предопредели и последвалата гонитба от страна на самоковския тим до самия край на мача. Нашите момчета се справиха със сложната задача точно в последната минута на редовното време. Тогава топката стигна до Еван Равънел в подкошието и той бе моментално фаулиран. Американецът не трепна и с две точни хвърляния от наказателната линия изравни за 77:77, а гостите не успяха да реализират в последното си нападение.
Така се стигна до изиграването на допълнителни 5 минути. В тях “Рилски” изглеждаше напълно преобразен и с лекота стигна до победата с 92:79. Самоковци бяха улеснени и от изнервянето в редиците на гостите, от чиито редици бяха дисквалифицирани състезателят Мариян Младенович и треньорът Мариян Илиевски. Още в началото на мача пък същото наказание получи и Стоян Гюроски. След неговото изгонване гостите използваха петима баскетболисти, които играха без смяна до края на срещата.
Мартин Маринов изигра най-силния си мач за годината и завърши с 25 т. и 5 асистенции. Травис Тейлър записа втори пореден дабъл-дабъл във финалната четворка с 18 т. и 11 борби. Дерек Райт добави 12 т., а Йордан Бозов и Еван Равънел завършиха с по 10 пункта.
“Рилски спортист”: Тейлър 18, Райт 12, Бозов 10, Маринчешки 6, Георгиев 5 /Маринов 25, Равънел 10, Джетър 6, Иванов, Васов/.
След малко започна сблъсъкът за титлата, в който един срещу друг ще се изправят отборите на “Левски Лукойл” /София/ и косовският “Башкими” /Призрен/.

Делян Василев

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*