Ротари клуб финансира изследването на 600 ученици за диабет

Самоковският Ротари клуб финансира безплатното изследване на около 600 самоковски ученици за диабет. Целта е навреме да се открият евентуалните застрашени от захарна болест млади хора и да се предприемат бързи мерки за тяхното предпазване и лечение.
Начинанието стартира едновременно в понеделник, на 27 януари, в четири самоковски училища. В НУ „Станислав Доспевски” бяха изследвани 220 деца, в ОУ „Св. св. Кирил и Методий – 186, в ОУ „Митрополит Авксентий Велешки” – 140, в ОУ „Христо Максимов” – 46, или общо около 600 ученици. Проверено бе нивото на кръвната им захар. Измерени бяха и техният ръст, тегло и талия.
Работата бе свършена от екипи на Асоциацията за борба с диабета при децата и младите хора /с ръководители Елисавета Котова и Светлана Гладийска/ и фирма „Ливеда мед” /Спас Спасов и Теодора Николова/.
Предварително разрешение за изследванията бяха дали Министерството на образованието и науката, Регионалното управление на образованието в Софийска област и самите родители. Основен инициатор и организатор на практическата работа в града ни бе фармацевт Венцислава Шопова.
Така нашите ротарианци с президент Петрун Вардаров спазиха обещанието си от есента през тази учебна година да се извърши изследване за диабет на самоковските ученици, което да бъде безплатно за тях. Целта сега е родителите да се запознаят с резултатите на децата си и ако трябва, да предприемат по-нататък необходимите действия.

Както сподели за „Приятел” Ел. Котова, особено важно е с оглед на предпазването от диабет родителите да следят дали децата им не пият прекалено много вода и дали не уринират често, дали теглото им не е наднормено, дали не затлъстяват или дали апетитът им не намалява и те се чувстват доста отпаднали. Това са едни от основните симптоми, подсказващи за настъпващо заболяване. При ученици вече се наблюдават и нарастващи случаи на диабет тип 2, които до скоро съвсем не са били характерни за тази възраст.
При нужда след изследванията окончателно заключение за евентуалното заболяване и неговото лечение може да даде екипът на доц. Савова от детската педиатрия в столицата.
Петрун Вардаров поясни, че сегашното начинание ще продължи и в останалите самоковски училища. Ротарианците осъществяват и други инициативи, насочени към подобряване на детското и майчиното здраве и като цяло към подпомагане на обществено-икономическото развитие на Самоков и района.
Подобни изследвания се правят и в други градове от страната и специално от Югозапада – Благоевград, Банско, Разлог, Пазарджик, Дупница и др.
По сведения от Международната диабетна федерация със захарен диабет в страната ни живеят над 500 хил. души. Преценява се, че други десетки хиляди също имат диабет, но не знаят за това и не се лекуват. Тенденцията е честотата на заболяванията да расте и да стигне към 2030 г. до 11 %.
Известно е, че захарният диабет съкращава значително живота. Затова профилактиката, особено сред децата и младите хора, при които това заболяване се развива много бързо, е изключително важна.

Тодор Попов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*