Руският клуб “Никола Даскалов” стана на 20 години

Двадесетгодишен юбилей отпразнува самоковският руски клуб „Никола Даскалов” на тържество на 15 декември в „Тропикана”. За историята и дейността на организацията говориха председателят на клуба Любчо Начев и секретарят инж. Спаска Шехтова.
Събралите се десетки членове на клуба и съмишленици бяха приветствани от името на кмета Владимир Георгиев от зам.-кмета Васил Сайменов. „Всички тук да сме живи и здрави да честваме и 30-годишнина”, пожела Сайменов и зарадва събралите се с разкошна голяма торта и други подаръци.
„Акад. Лихачов казва, че България е държава на духа. Аз пък казвам, че Руският клуб в Самоков е клуб на духа”, възкликна Пенчо Зулчев, член на Националния съвет на НД „Русофили” и един от основателите на движението, който поздрави сърдечно юбилярите от името на ръководството на движението. „Когато с Енчо Москов преди години гостувахме тук, в Самоков, в клуба, ни направи впечатление вашият силен дух. Вие ни дадохте кураж да основем и самото движение”, допълни Зулчев и връчи на домакините специален красив плакет.
Координаторът на движението за Софийска област Николай Р. Николов също приветства празнуващите и връчи почетни грамоти на дългогодишните активни деятели на клуба инж. Спаска Шехтова и Венцеслав Йончев, както и на в. „Приятел”.
Цветни фотоалбуми за Русия и Москва бяха дар за юбилярите от клуб „Малахит” – самоковското сдружение на руския Съюз на съотечествениците.
Поздравление отправи и председателката на читалище „Младост” Лили Шуманова. В началото пък част от певческия състав „Камбанки” към читалището – Натали Николова, Мария Рангочева, Кристиян Трифонов, Маргарита Бочева и Марина Бочева, вдигнаха още повече настроението с мелодични български и руски песни. По-късно още песни огласиха залата, където бяха подредени и големи табла с многобройни снимки от историята и днешния ден на клуба.
Цялостната история на тази изключително активна организация иначе е побрана в 15 тома и 13 фотоалбума, а и в две паметни книги, където над 120 гости на сбирките на клуба са дали своите автографи, споделили са впечатленията си от изключително богатия живот на клуба и са отправили сърдечни пожелания.
Самият клуб е създаден през септември 1998 г. Отскоро носи името на нашия съгражданин, руски дипломат и български държавник Никола Даскалов. Първи председател, а по-късно и кръстник на клуба става Димитър Йончев. Той сега е почетен председател. Ръководител на клуба е била и Надежда Георгиева.
Клубът е една от най-дейните организации в града ни. Всяка седмица се провеждат сбирки. Запомнящи се са и многобройните срещи с известни личности, изложбите, концертите и другите инициативи на клуба.
Сега в него членуват както хора, които са работили или учили и живели в Русия, така и наши съграждани, които са пътували до великата славянска страна или просто заедно с родолюбието са запазили и обичта си към Русия, към руските хора, към руската култура. Клубът е посрещал гости и от други страни /не само славянски/, така че в някаква степен това оригинално сдружение е и своеобразен клуб за интернационална дружба.
Всички участници в тържеството получиха новоиздадената книга за 20-годишнината на клуба, плакет, биографията на патрона Никола Даскалов. Имаше и много други подаръци от томбола.
Сред присъстващите бяха и основатели на клуба, които сега живеят в други градове, а и съмишленици, които поради различни причини не винаги са могли активно да участват в дейността му. Тук бяха и зам.-кметът Люба Кленова, и преподавателката в СУ „Св. Климент Охридски” и наша съгражданка доц. д-р Лидия Терзийска.
В началото пък бе почетена паметта на членовете и приятелите на клуба, отишли си от този свят през изминалите две десетилетия.
На тази страница можете да прочетете и част от оценките и пожеланията на известни личности, гостували на Руския клуб през годините.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*